František Kšána působí ve společnosti Amaso CZ. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Roudnice nad Labem - Jak udělat skvělý hamburger? Jaké suroviny vybrat a jak je zpracovat? A nakonec: jak takový burger správně naservírovat?  To se učili žáci Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Roudnici nad Labem od jednoho z nejlepších českých řezníků Františka Kšány. 

„Skvělé maso, troškau okurky, hořčice, cibule a hezky opečená houska. Je to úplně obyčejná věc, ale přesně takový hamburger může být skvělý. Udělaný z kvalitních surovin a od dobrého kuchaře,“ říká František Kšána. 

Na hamburgerech, které vznikaly na nádvoří školy, si pochutnali nejen budoucí kuchaři a číšníci, ale i zaměstnanci a další pozvaní hosté. „Prezentujeme to jako projektový den. Takže nejdříve žáci hamburgery připravují, později přijdou ochutnat vybraní pedagogové - pokaždé střídám jednotlivé úseky ze školy. A závěrem přijdou jejich rodiče. To si myslím, že je to to nejvíc, co je baví,“ poznamanává ředitelka školy Helena Všetečková.

Podle Františka Kšány je důležité předávat své zkušenosti. I proto byl na půdě roudnické školy už poněkolikáté. „Kromě té suroviny záleží na lidech, kteří jsou tu se mnou a kteří se budou zřejmě živit tím, že budou skvěle vařit. A mezi to samozřejmě i příprava hamburgeru patří. Oni totiž musí tu skvělou surovinu správně rozlišit, musí vědět, jak to maso správně semlít, jak ten hamburger vytvarovat, jak si připravit i plátek okurky nebo cibule, aby kompletně, když si do toho burgeru kousnete, aby byl v každém soustu stejný zážitek,“ dodal František Kšána. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru