Kromě ovcí a koz pomáhá samozřejmě i spolupráce s místními hospodáři. Foto: Veronika Dočekalová
Zajímavosti

Lounsko – I po sedmi letech od skončení projektu LIFE+ Stepi Lounského středohoří pokračuje péče o zdejší cenné stepní vrchy. Na více než 150 hektarech se pasou ovce a kozy, část pozemků se kosí buď ručně, nebo s využitím šetrné mechanizace, jsou vyřezávány nálety či se ručně vyhrabává stará tráva. Daří se tu proto vzácným druhům rostlin a živočichů, jako jsou třeba sysli, stepní trávy kavyly či pestrá škála motýlů. To vše je možné jen díky spolupráci s hospodáři.

„I po skončení projektu se daří krajinu udržovat. Už na začátku, tedy před více než deseti lety, jsme totiž vsadili na spolupráci s vlastníky a hospodáři. Někteří se tak sami přímo zapojili do prací, další vlastníci souhlasili s tím, aby se jejich pozemky – mnohdy pro hospodaření nelukrativní – šetrným způsobem využívaly. Díky dlouhodobé komunikaci se podařilo zajistit i následnou péči o ta nejcennější místa Lounského středohoří do dnešních dnů,“ konstatuje Vladimír Dolejský z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Díky projektu se na Rané daří vzácné trávě ovsíř stepní čedičový. Dokonce se rozšířila i na další místa v okolí. U nás roste jen v Českém středohoří a na vrchu Šibeničník u Mikulova, poprvé byla nalezena v roce 1902 právě na Rané.

Péče nepřináší profit pouze samotné přírodě, ale těží z ní i místní zemědělci, napomáhá lepšímu životnímu prostředí v okolí obcí a pestrá krajina je atraktivní pro návštěvníky. Projekt Stepi Lounského středohoří se zaměřil i na ně – tradicí se staly Slavnosti stepí, které AOPK ČR pořádá společně s obcí Raná už od roku 2012. Každoročně je navštíví tisíce návštěvníků.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru