REKLAMA
Zvonařského mistra Petra Rudolfa Manouška znají dobře i Litvínovští. I jim totiž vrátil zvony do kostela sv. Michaela archanděla. Foto: město Jirkov
Zajímavosti

Jirkov – Restaurátor Petr Rudolf Manoušek z pražského Zvonařství na Zbraslavi přivezl v neděli 13. října ze své dílny do Jirkova dva zvony, které se po sedmi měsících vrátí do městské věže. 

Menší ze dvou zvonů byl už tak poničený, že se nesměl používat. Manoušek, který měl mimo jiné na starosti i obnovu zvonů v litvínovském kostele, vyrobil do věže jeho repliku a zrestauroval originál, který město vystaví na památku. Odlil ho Oktáv Winter v Broumově v roce 1918. Použil náhradní slitinu, protože po skončení války nebyla zvonovina k dispozici. Winterův zvon nese nápis o jeho darování městem Jirkov na památku 1. světové války. 

Větší zvon se nyní, po opravě, vrátil do věže. Je mimořádně vzácný, lze jej podle Manouška datovat do 1. poloviny 15. století. Tento zvon kdysi někdo v koruně provrtal kvůli zavěšení srdce po vytržení původního oka. Takový zásah ho však hrubě poškodil. 

Celou neděli zvonařský mistr instaloval zvony a ladil je tak, aby se úderem 18. hodiny rozezněly v celé své kráse. Foto: město Jirkov

Oba zvony byly navíc zavěšené na novodobých ocelových traverzách (namísto hlavic z tvrdého dřeva) a měly nevyhovující srdce. 

„Litoměřický biskup Stanislav Přibyl, který přijel dvojici našich zvonů vysvětit, vyslovil přání, ať městu Jirkovu zvoní a dávají na vědomí jen samé dobré zprávy. Tak si přejme totéž," uvedl mluvčí města Vladimír Vacula, který zároveň připojil na sociální sítě ze slavnostního dne video

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru