FOTO OD VÁS: Na litvínovské nádraží přijel neobvyklý vlak. Odpoledne se do něj můžete podívat
Revolution Train na nádraží v Litvínově. Foto: čtenář
Litvínov

Litvínov - V pondělí 3. června dorazil na litvínovské nádraží Protidrogový vlak Revolution Train v rámci české tour Jaro 2019. Náročný projekt, který zaštiťuje nadační fond Nové Česko, má za cíl varovat děti a mládež před užíváním drog i před experimentováním s nimi. Jeho autorem je Pavel Tůma a na vzniku se podíleli kromě českých také němečtí odborníci. Pro cílovou skupinu dětí ve věku 12-17 let je interaktivní projekt zajímavý a přitažlivý. Rozšiřuje vhodným způsobem stávající formy protidrogové prevence. Svoji první tour absolvoval vlak v roce 2016.

Revolution Train navštívil už 120 měst, vidělo ho 120 tisíc dětí ve čtyřech zemích světa, z toho 30 tisíc dětí jen v sousedním Německu. Naplánované jsou zastávky v celkem 150 městech a tým Revolution Train chce letos zdolat 150tisícovou hranici návštěvníků. Vlak tvoří šest vagónů, v nichž jsou 4 kinosály a 8 interaktivních prostor. Děti absolvují 90minutový program. Na začátku je čeká test, který zjišťuje procento žáků, kteří už zkoušeli kouřit, pít alkohol, případně experimentovaly s drogami. Přednáška jim objasní, co všechno se za drogy považuje, které jsou legální, které ilegální. Následuje zhlédnutí dokumentu natočeného se skutečnou obětí drogové závislosti a děti postupně procházejí interaktivní prostory. Pro veřejnost je vlak přístupný od 15.50 do 18 hodin.


  • Tvořte i vy s námi aktuální zpravodajství pro ostatní čtenáře. Zachytili jste na fotoaparát svého mobilu něco neobvyklého? Máte aktuální informace z provozu na našich silnicích? Napište nám, pošlete nám fotku či video na WhatsApp 737 058 283, do zpráv na Facebooku či mailem na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Děkujeme.

„Návštěvou vlaku to nekončí,“ řekl nám Pavel Tůma. „Příslušníci Policie České republiky navštíví děti ve škole, kde žáci na různých příkladech hodnotí, v jakém směru byl porušený zákon. Poznají rozdíl v přestupku a trestném činu. Zvyšuje se tak právní povědomí dětí.“ V září chce nadační fond Nové Česko spustit i doprovodný program s městkou policií. V současné době je do projektu zapojených cca 110 státních policistů a Revolution Train se tak stal největším dodavatelem kriminální prevence v České republice. Za dosavadní největší úspěch označil Tůma německou cenu Projekt měsíce, která byla týmu předaná v Berlíně ministrem vnitra Horstem Seehoferem. V letošním roce chce nadace začít s výstavbou nové, modernější, verze vlaku.

„Nemáme jenom vlak. Připravujeme i realizaci počítačového hřiště. To bude fungovat tak, že si učitel nahraje do počítače vědomostní test z jakékoliv oblasti. Žáci po zodpovězení několika otázek proběhnou opičí dráhu a po 100 m počítač vyhodnotí a jejich výkon. Taková škola hrou v praxi,“ říká Tůma. První interaktivní hřiště bude postavené v Moravsko-slezském kraji a postupně k němu přibydou další.

V úterý 4. června přijede Revolution Train na nádraží do Bíliny.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru