Jízdní kola v Litvínově dostávají svoji DNA. Pro zloděje pak těžší jejich odcizení
Ilustrační foto: CC0
Litvínov

Bílina, Litvínov - Majitelé jízdních kol z Bíliny a Litvínova si je mohou nechat zdarma označit speciální technikou, která v sobě nese identifikační kód. Forenzní identifikační značení může pomoci odradit případného zloděje nebo následně pomůže najít majitele.

V Litvínově probíhá forenzní značení na služebně městské policie každé pondělí od 9 do 17 hodin, a to až do konce září. Značení si mohou lidé nechat nanést i na kompenzační pomůcky, třeba invalidní vozík. Mimo termín se lze objednat na telefonu 476 767 841. Služba je určena jen Litvínovanům.

Obdobně k zabezpečení majetku přistupují v Bílině. “Zájemce o označení se předem objedná na služebně městské policie, buď osobně nebo telefonicky na čísle 417 810 999. V domluvený termín přijde s čistým jízdním kolem, které splňuje zákonné podmínky pro provoz na pozemních komunikacích, a donese si potřebné doklady, tedy občanský průkaz a doklad o nabytí jízdního kola,” uvedla preventistka strážníků Radka Jarošová. Majitel kola musí být obyvatelem Bíliny.

Registrovat kolo nebo kompenzační pomůcku si mohou nechat osoby starší osmnácti let. Značení budou provádět vyškolení strážníci, kteří pak označený předmět zapíší do místního a následně celorepublikového registru. Věc bude navíc preventivně označena samolepkou. Značení se však nemůže provádět za deště, aby bylo umožněno dostatečné zaschnutí. Celý proces trvá asi dvacet minut.

Forenzní identifikační značení je moderní metodou ochrany majetku především s preventivním účinkem. Aplikací dochází k přenosu unikátních kódů umístěných v mikrotečkách. Velikost mikroteček neumožňuje jejich snadné nalezení na předmětu, a jejich odolnost způsobuje to, že i v případě nalezení nejsou tyto mikrotečky jednoduše odstranitelné. Značení je vlastně roztok lepidla a mikroteček s unikátním identifikačním kódem. Velikost mikroteček je jeden milimetr, je tedy taková, že tečky nejsou lidským okem běžně vidět. Celý roztok je po zaschnutí na předmětu průhledný, v podstatě pouhým okem neviditelný. Do roztoku je proto přimíchán UV faktor a tím je značení viditelné pod UV světlem. Speciální lepidlo s mikrotečkami a UV faktorem je navíc složeno ze čtyř chemických látek napodobujících lidskou DNA.

Každé balení tohoto forenzního značení pak díky této DNA technologii obsahuje svůj specifický syntetický DNA kód. Odolnost tohoto značení je velká – odolává běžným teplotám vyskytujícím se v letních i zimních měsících v naší zemi, vodě, mlze, roztokům kyselin, soli, a taktéž mechanické odstranění tohoto značení je velmi obtížné.

Projekt Forenzní identifikační značení jízdních kol a kompenzačních pomůcek je spolufinancován z Programu prevence kriminality MVČR 2019.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru