V Litvínově hrozí kromě zrušení čtyř poboček pošty i zavření Finančního úřadu
POBOČKA ČESKÉ POŠTY NA OSADĚ. FOTO: ALENA PAVLÍKOVÁ
Litvínov

Litvínov – Česká pošta před týdnem vydala seznam poboček, které hodlá od 1. července uzavřít. Vedení města však nyní dostalo informaci, že obyvatelé Litvínova a okolních obcí přijdou o další instituci.

Z neoficiálního zdroje se k vedení města Litvínova dostala další nepříjemná informace z Finančního úřadu pro Ústecký kraj, a to o plánovaném zrušení územního pracoviště v Litvínově k 30. 6. 2023. Usnesením Zastupitelstva města Litvínova z 21. srpna 2019 město vyjádřilo nesouhlas s plánovaným omezením provozu pro daňovou veřejnost a zhoršením dostupnosti státní správy pro občany města i celého správního obvodu obce s rozšířenou pravomocí Litvínov (cca 35 tisíc obyvatel v oblasti). Podobné usnesení přijal ve stejném období také Svazek obcí v regionu Krušných hor. Usnesení jsou stále v platnosti.

„Stát mnohokrát deklaroval, že chce pomoci s transformací našeho postiženého regionu. Místo toho každodenně žijeme ve strachu, který státní úřad či instituce z našeho města zase odejde. Obáváme se, že nesprávným rozhodováním dojde k dalšímu odlivu obyvatel, což jenom město Litvínov stojí na nižší výtěžnosti z daňových příjmů cca 55 mil. korun ročně. Bojíme se, že z opouštěných budov vzniknou brownfieldy, které budou hyzdit naše město, nebudou využity a stanou se tak dalším bezpečnostním a sociálním rizikem. Už nyní se nacházíme na chvostu hodnocení indexu kvality života a chystané opatření naši situaci zcela jistě zhorší. Snaha nalákat do města více vzdělaných a aktivních lidí se pomalu začíná stávat nereálnou.
Víme, že v době moderní komunikace můžeme očekávat, že se státní úřady v rámci hledání úspor reorganizují. Domnívám se však, že by takové zásahy neměly negativně ovlivnit kvalitu života ve specifických oblastech České republiky. Pro nás je navíc i nadále osobní přístup ke službám, právě v souvislosti se specifiky našeho města, velkým benefitem. Za vedení města jsem písemnou formou oslovila ředitele finančního úřadu, aby zrušení územního pracoviště v Litvínově zastavil a našel v rámci svěřené působnosti jiné způsoby úspor,“ vyjádřila se k rušení finančního úřadu starostka Kamila Bláhová.

Ta se také vyjádřila k plánovanému rušení poboček České pošty. V Ústeckém kraji se jedná o 27 poboček, z toho 4 jsou v Litvínově (Chudeřínská 159, Záluží 1, Podkrušnohorská 1041, Valdštejnská 2100).
„S takovým radikálním řešením nemůžeme souhlasit. Litvínov je město s více než 22 tisíci obyvateli a leží ve strukturálně postiženém Ústeckém kraji. Aktuálně se v různých oblastech potýkáme se spoustou problémů, které jsme si sami nezpůsobili. Na našem regionu se negativně podepsalo dlouhodobé zhoršování životního prostředí především v důsledku těžby hnědého uhlí, potýkáme se s poměrně vysokou nezaměstnaností, nepříznivou sociální skladbou obyvatelstva, nižší vzdělanostní úrovní a stále se zvyšujícím průměrným věkem. V součinnosti s krajem a ostatními dotčenými samosprávami neustále hledáme cestu, jak dosáhnout zkvalitnění života zdejších obyvatel, aby měli důvod zůstat ve svém městě, v kraji, viděli zde svou budoucnost, měli kde pracovat, mohli podnikat. Vzhledem ke všem našim snahám nám zrušení 4 poboček ze 6 v Litvínově přijde velice radikální. Vedení města si umí představit, že v době elektronické komunikace, sdílení dat a internetového bankovnictví je transformace České pošty, s. p., nutná, ale určitě ne v takovém rozsahu, který by velmi zasáhl do služeb ve městě. Obracím se písemně na ministra vnitra, aby se před zrušením poboček detailně seznámil se všemi informacemi, zjistil příslušná specifika v dané oblasti, komunikoval se svými nejbližšími partnery v území, to je se starosty, a poté přijal opatření. Zvolený postup ze strany ministerstva mi nepřijde jako vhodný a doufám, že dojde k přehodnocení a nápravě,“ vytýká postup při rušení poboček starostka Litvínova Kamila Bláhová.

Zástupce České pošty bude postupně jednat s představiteli všech obcí, jichž se rušení poboček dotkne. Do Litvínova má přijet ke konci dubna.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru