Foto: Ilona Kaulfuss
Litvínov

Osek – Letošní Osecké slavnosti se nesou v duchu světa fantazie, který známe z Verneovek a z filmů Karla Zemana. Od soboty 17. srpna až do neděle 18. je celý Osek pod parou. Tématem pára a fantazie byl ovlivněný celý letošní dvoudenní program akce. A to už od pátečního odpoledne, kdy osecký FrýTajm odstartoval výstavu v galerii kláštera, nazvanou Dobrodruh Karel Zeman. 

Oficiální zahájení slavností se i letos ujal ansámbl Divadla V Pytli v čele s Petrem Stolařem a Krušnohorská dudácká muzika. Divadelníci pojali zahájení stylově, takže kromě dobových kostýmů, které připomínaly postavy Zemanových filmů, se tu objevila i technika, obdivuhodné vynálezy a zajímavá přibližovadla. Nutno v téhle souvislosti členům Divadla V Pytli vyseknout poklonu. Panovalo tropické vedro a některé kostýmy by unesly i lehký mráz. 

Po zahájení se průvod vydal směrem ke klášteru, kde byl připravený program pro děti a nechyběly tradičně stánky a občerstvení. Někteří návštěvníci kritizovali placení vstupného do areálu kláštera a tvrdili, že by městské oslavy mělo financovat město. Nicméně, většinu lidí vstupné od účasti na programu na nádvoří kláštera neodradilo. Podle paní Veroniky, která do Oseka přijela se svými dětmi z Teplic, se vstupy platí i jinde. A mnohdy mnohem vyšší.

V téměř celém městě vládla slavnostní atmosféra. V ulicích stálo plno stánků s nejrůznějšími lákadly, centru města vévodily pestré barvy, vůně a potkat jste mohli řadu zajímavých lidí. Například trojici, která do Oseka dorazila v kostýmech a vypadala, jako kdyby právě přijela z natáčení Vynálezu zkázy. 

Na Lukách se i letos konala výstava vojenských vozidel a techniky. Vizuál akce zpestřily módní přehlídky nebo ukázky amerických modelů funkčních parních strojů. Chovatelé vystavovali své krasavce a železniční expozice na oseckém nádraží měla dveře dokořán. Pokud jste v sobotu nestíhali, netruchlete. Slavnosti Osek pod parou pokračují ještě v neděli, 18. srpna, od 9 do zhruba 17 hodin.

Foto

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru