OBRAZEM: Sedm hodin tance každý den. Na Nové Vsi v Horách se konala letní taneční škola
Letní taneční škola v Nové Vsi v Horách.
Litvínov

Nová Ves v Horách - Ve středu 26. července v krásném prostředí penzionu na Nové Vsi v Horách zažila skupina účastníků z Čech i Německa poslední den pětidenní letní taneční školy Cramps summer dance 2017.

Zakladatelem školy je Jakub Henzl, učitel tance, který tančí již od svých 10 let a měl velmi dobré zkušenosti z letních tanečních škol v době svých studií na pražské taneční konzervatoři. Chtěl založit něco podobného i na severu Ćech, pokud možno co nejblíže Litvínova.

„Domluvil jsem se s pár lidmi, se kterými jsem tehdy pracoval, i s Petrou Válkovou, se kterou jsme první letní školu zorganizovali. Prvních pět ročníků proběhlo na Hoře Svaté Kateřiny pod záštitou místní základní školy. V loňském roce jsme se spojili se Základní uměleckou školou v Litvínově, jejíž vedení v čele s Alenou Vojtelovou dalo dohromady projekt, kdy letní škola může pokračovat s podporou Evropské unie,“ uvedl Jakub Henzel.

Letní škola Cramps summer dance 2017 se snažila nabídnout všem účastníkům co nejširší styly. Letos se v krásném sále penzionu Pod Lípou na Nové vsi v Horách tančily taneční techniky contemporary dance, pod vedením sólistů Pražského Komorního baletu Jitky Tůmové a Patrika Čermáka, dále Limón, Horton, Jazz s Kateřinou Gottfriedovou, různé taneční styly Street dance, které vyučoval František Čech a poslední den došlo i na klasický balet s Lucií Drengubákovou.

Fotogalerie

Co nám prozradili členové Pražského Komorního baletu o své přítomnosti na letní škole? „Jezdím sem moc rád, letos je to již po čtvrté, kdy jsem přijal účast na této letní škole. Je to tu úžasné, krásná atmosféra a děti jsou moc šikovné. Snažím se připravovat lekce zábavnou formou, ale přitom tak, aby si z lekce děti i něco odnesly,“ sdělil Patrik Čermák, který se tanci věnuje již od svých čtyř let. Jitka Tůmová začala tančit na litvínovské ZUŠ, ve dvanácti letech přinesla domů přihlášku na pražskou konzervatoř, podařilo se jí udělat přijímačky ve čtrnácti letech a u tance již zůstala a stal se její profesí. „Na této letní škole jsem již potřetí, pro mě obzvlášť je to srdcová záležitost, protože organizátoři školy jsou moji kamarádi a lidé, kteří mě na taneční dráhu přivedli. Je to prostředí, kde jsem vyrůstala a předávat své zkušenosti dál a učit lidi, kteří jsou tam, kde jsem byla kdysi já, je moc příjemné. Děti jsou moc šikovné, je tady strašně hezká energie, je tu moc fajn,“ prozradila Jitka.

Účastníci si užívali 7 hodin tance každý den v době od 9 do 21.30 hodin, s přestávkami, a po skončení lekcí na ně čekala ještě uvolňující Power jóga a relaxace s Lucií Drengubákovou. Součástí letní školy byla i lekce německého jazyka pro české účastníky a naopak českého jazyka pro německé účastníky, kterou zábavnou a příjemnou formou pod širým nebem, s ohněm a opékáním buřtů, připravila pro přítomné certifikovaná lektorka žijící v Rakousku Karla Lencová.

„Na naši letní školu přijeli účastníci z několika regionů z Německa a Česka, celkem třicet tanečníků, různého věku, děti i dospělí, většinou tanečníci ze základních uměleckých škol. Všichni měli letní školu díky financování v rámci programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Saskem a Českou republikou, zdarma,“ uvedla Alena Vojtelová.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru