REKLAMA
Litvínovský zastupitel Müller: Celio by mělo zaplatit obyvatelům města odškodné za znečištění životního prostředí
Požár skládky Celio. Foto: Michal Hrdlička
Litvínov

Litvínov - Na požár skládky Celio, ale hlavně na skutečnost, že měřící stanice Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje i Ekologického centra Most nenaměřily žádné škodlivé látky v ovzduší, reagovali pobouřeně obyvatelé okolních měst i komunální politici.

„Město Litvínov by mělo v těchto případech zajistit vlastní nezávislé měření specializovanou mobilní měřící laboratoří, a to nejen během samotného požáru, ale i několik dnů po něm, kdy dochází ke spadu zplodin z hoření. Na nejbližším jednání zastupitelstva města chci toto téma otevřít a vedení města takový postup při podobných událostech navrhnout,“ prohlásil Thomas Sebastien Müller, zastupitel Litvínova.

Ten také bude usilovat o to, aby město Litvínov prosadilo pro obyvatele města odškodné za znečištění životního prostředí. „Pokud dojde ke znečištění ovzduší a snížení životního komfortu obyvatel Litvínova a okolních obcí, mělo by město od původce, v tomto případě od firmy Celio, požadovat minimálně kompenzace pro obyvatele města,“ doplnil Thomas Sebastien Müller.

3108muller

Litvínovský zastupitel Thomas Sebastien Müller.

Druhým úhlem pohledu na celou událost je připravenost města a informační kanály, kterými se zprávy o dění dostávaly k obyvatelům Litvínova. „Tentokrát Litvínov nezaspal a informace o požáru byla na webových stránkách města i v SMS, které město rozesílá. K dočtení ale bylo pouze to, že hoří skládka a nedoporučuje se větrat. Bezradní zůstali trenéři, kteří v Litvínově organizovali v posledním prázdninové týdnu sportovní akce pro děti. Nikde nenašli zprávu, zda je sportování možné a případně od kdy omezení končí. Litvínov byl požáru spolu s Horním Jiřetínem nejblíže a doporučení nevětrat bylo to jediné, co se obyvatelům dostalo. V sousedním Německu ale obce svým obyvatelům dokonce doporučovaly nevycházet. Proto chci navrhnout, aby město rozšířilo informace pro občany a neomezilo se pouze sice na rychlé, ale jen neúplné oznámení o podobných událostech,“ uzavřel Thomas Sebastien Müller.

Psali jsme

{article 37952}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru