Rekordní rok pro Unipetrol: Vykázal zisk téměř 9 miliard, mohutně investoval a přebíral benzínky
Pohled na chladící věž a polyetylenovou jednotku. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Praha, Litvínov – Rafinérské a petrochemické skupině Unipetrol se vloni dařilo. Vyplývá to ze zveřejněných hospodářských výsledků.  Tržby činily 122,5 miliard Kč, v meziročním srovnání vzrostly o 34,7 miliard Kč (+39 %). Provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací dosáhl výše 14,8 miliard Kč, což představuje meziroční nárůst o 2,8 miliard Kč (+23 %).

Čistý zisk meziročně vzrostl o 684 milionů Kč (+39 %) na hodnotu 8,7 miliard Kč. Tyto zlepšené výsledky byly pozitivně ovlivněny především dobrým stavem makroekonomického prostředí, vysokým využitím výrobních kapacit a příjmy z pojištění proti poškození majetku a přerušení provozu za mimořádné události v roce 2015.

„Loňský rok byl v mnoha ohledech rekordní. Zvýšili jsme tržby a provozní zisk na historickou úroveň, pokračovali jsme v mohutných investicích do modernizace a rozvoje našich klíčových výrobních jednotek. Ty dosahovaly vysokého stupně využití. Výrazně jsme pokročili v kompletaci stavby nové polyetylenové jednotky PE3, která je klíčovou investicí v naší strategii. V maloobchodním segmentu jsme investovali do rozšiřování počtu čerpacích stanic a jejich modernizace, zejména do rozvoje občerstvovacího konceptu Stop Cafe. Benzina díky tomu navýšila své vedoucí postavení na trhu a překročila dvacetiprocentní hranici tržního podílu,“ shrnul uplynulý rok Andrzej Modrzejewski, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Unipetrol, a dodal: „Potvrdili jsme, že námi zvolená strategie byla správná a umožnila nám zvyšovat hodnotu celé skupiny pro naše akcionáře.“


  • Tržby skupiny Unipetrol činily 122,5 mld. Kč (+39 %)
  • Čistý zisk dosáhl 8,7 mld. Kč (+9 %), provozní zisk EBITDA LIFO 14,8 mld. Kč (+23 %)
  • Investice dosáhly 7,5 mld. Kč
  • Vysoké využití rafinérských výrobních kapacit na úrovni 90 %
  • Benzina provozuje již 401 čerpacích stanic a zvýšila tržní podíl na 20,5 %
  • Cena akcií vzrostla v meziročním srovnání o 105 %

V maloobchodním segmentu přispělo k úspěšným výsledkům i postupné převzetí 63 čerpacích stanic od společnosti OMV. Dosud Unipetrol převzal 56 stanic. Ukončení procesu očekává v prvním čtvrtletí letošního roku. Unipetrol v minulém roce nadále posílil vedoucí pozici značky Benzina na trhu čerpacích stanic v České republice, když ke konci roku evidoval ve své síti Benzina 401 čerpacích stanic. Tržní podíl Benziny se zvýšil na 20,5 % (říjen 2017).

Mohutné investice do rekonstrukce a modernizace

Unipetrol v uplynulém roce proinvestoval více než 7,5 miliardy Kč. Vynaložené prostředky směřovaly zejména do projektů zaměřených na modernizaci a rozvoje výrobních provozů, ochrany životního prostředí (více než 200 milionu Kč), optimalizace energetické efektivity a zvýšení procesní bezpečnosti. Úspěšně pokračovala výstavba nové polyetylenové jednotky PE3. Stavba jednotky PE3 je v současné době dokončena ze 77 %, celkové dokončení se předpokládá na konci letošního roku. Mezi klíčové projekty patřila také probíhající rekonstrukce teplárny T700 a revitalizace jednotky parciální oxidace (POX). V oblasti dopravy a logistiky Unipetrol investoval do nákupu nových lokomotiv. Investice mířily rovněž do neratovické Spolany, a to do modernizace a ekologizace výroby a do produkce granulovaného hnojiva Spolsan G. V maloobchodním segmentu Unipetrol investoval více než 900 milionů Kč v rámci rozšiřování konceptu občerstvení Stop Cafe na čerpacích stanicích a v neposlední řadě v rámci přebírání a rebrandingu čerpacích stanic, které skupina převzala od společnosti OMV.

Zaměstnanost a Nadace Unipetrol

Na konci roku 2017 měla skupina Unipetrol 4 638 zaměstnanců. Unipetrol v loňském roce pokračoval v podpoře vědy a vzdělávání. Založením Nadace Unipetrol zintenzívnil spolupráci se středními a vysokými školami a zvýšil finanční podporu středoškolským a vysokoškolským studentům. Na konci roku Nadace Unipetrol vyplatila první stipendia 22 středoškolským a 18 vysokoškolským studentům přírodovědných a technických oborů.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru