Nejpozději o prázdninách budou moci lidé svištět na Klínech na nové bobové dráze, jediné v kraji a nejdelší v Česku
Takhle to pojede na Klínech. Vizualizace
Litvínov

Klíny - Sportovní areál Klíny v Krušných horách na Mostecku chystá další novinku. V těchto dnech zahájil stavbu nové bobové dráhy, která bude sloužit všem návštěvníkům sportoviště mimo zimní sezonu.

„Zima pro náš areál přestává být hlavní roční sezónou. Čím dále více lidé jezdí na Klíny i v jiných ročních obdobích. Mohou se u nás ubytovat, dobře najíst a užívat si mnoha různých celoročních či čistě letních aktivit. Nová bobová dráha přispěje k dalšímu využití naší sjezdovky v období, kdy nebude na sjezdovce ležet sníh,“ uvádí Josef Dlouhý, jednatel Sport areálu Klíny.

Bobovka nabídne lidem ojedinělý adrenalinový, přitom bezpečný zážitek. Jezdit na ní budou moci všechny věkové kategorie, ti nejmenší ale s dospělým. Trať bude dlouhá necelých 900 m s převýšením 130 m. Bobová dráha bude na jednom místě křižovat i silnici, po mostě ve výšce 4 m nad vozovkou, dlouhým cca 50 m.

Unikátní na ní bude i skutečnost, že bude používat pro přepravu osob a bobů 600 m dlouhou sedačkovou lanovou dráhu, a to v ceně jízdenky. Začátek dráhy bude v horní části sjezdovky u výstupu z lanové sedačky a končit bude ve spodní části sjezdovky u nástupu na sedačkovou lanovku. Trať se bude zajímavě klikatit sjezdovkou, nabídne otevřené prostory do přírody, pokud si tedy jezdec stačí nějakého výhledu za jízdy všimnout. Jak Josef Dlouhý uvádí, poslední část bobovky nabídne pěkný sešup.

0604kliny3

Takhle vypadá aktuálně rozestavěná dráha. Foto: Sport areál Klíny

Bát se nebudete muset, boby díky své konstrukci nebudou moci vypadnout z trati a budou vybavené bezpečnostním pásem a třemi nezávislými brzdami, fungujícími i v případě deště. Při překročení určité rychlosti začnou brzdit automaticky. Pro bezpečné brzdění a dojetí do cíle bude konec trati zabezpečen zpomalovacím prvkem.

Boby pojedou na speciální samonosné trubce o průměru 150 mm, jejich nosnost bude 130 kg, jezdit na nich budou moci samostatně děti již od 8 let. Pro dopravu dětí mladších osmi let bude bob vybaven dvojitým sedákem a dvojitým bezpečnostním pásem.

Výrobcem zařízení bobové dráhy je rakouská firma Brandauer. Bobovka na Klínech bude nejdelší dráhou tohoto výrobce v Čechách a na Slovensku a bude první a jedinou bobovou drahou na české straně Krušných hor.

0604kliny2

Jak k nápadu postavit bobovou dráhu došlo? „Stále vymýšlíme co dalšího udělat pro lidi, aby u nás měli ideální příležitost trávit volný čas společně s celou rodinou. Když dáme s týmem hlavy dohromady, vždy něco zajímavého vymyslíme. Tak tomu bylo i v tomto případě. Výstavba bobové dráhy není poslední novinka v letošním roce, kterou budeme realizovat,“ prozradil Josef Dlouhý.

Stavba bobové dráhy se podle původních předpokladů, díky počasí, o něco odložila. Zahájena byla montáží mostu přes místní komunikaci až po velikonočních svátcích. Pokud vše půjde dobře, bude bobová dráha v provozu do letních prázdnin. Vždy na zimu se části, které budou překážet sjezdovce, demontují, aby nepřekážely lyžařům. Jakmile sleze sníh, bude otázka cca jednoho týdne bobovku zkompletovat a připravit k provozu.

Další informace najdete zde: http://www.kliny.cz/leto.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru