Co nás čeká během volna: Víkend bude chladný, zamračený i uslzený
Ilustrační foto: CC0
Most

Most - Kdyby Mostecko leželo o plus minus 550 km jihovýchodněji, to znamená kdesi v Maďarsku, tak by předpověď počasí na sváteční víkend byla vyloženě skvostní. Tedy alespoň co se teplot týče. Druhého největšího člena Visegrádské čtyřky totiž jak v sobotu, tak také v neděli čekají maxima mezi 20 až 24 °C, především na jihu země, konkrétně v okolí města Pécs, pak není vyloučeno dosažení letních 25 °C. Bohužel tomu takto není, takže o něčem podobném Mostečané mohou leda snít.

V pátek 26. října se nad Dánsko a později jižní Baltské moře od severozápadu nasune oblast nižšího tlaku, vítr se proto stočí k západu, ačkoli stále bude probíhat advekce vzduchu z dálného severu. Slunečních paprsků se stejně jako v zesnulých dnech moc neukáže, jinými slovy pokračující dominance bílošedého odstínu. Mezi cca 14:00 až 17:00 nicméně k jeho přechodnému úbytku dojít může. Srážky se nijak zvlášť nepředvedou, tentokrát ani v Krušných horách, čili celkové úhrny zcela nepodstatné či rovnou nulové. Nejvyšší odpolední teploty mezi 11 až 15 °C (v 1 000 m n. m. kolem 5 až 7 °C), v minimu hodnoty mezi 5 až 9 °C.

V sobotu 27. října se výše zmíněná oblast nižšího tlaku přestěhuje do pobaltského vzdušného prostoru, pročež do Mostu a spol. začne natékat chladnější kontinentální vzduch ze severního Ruska, a to přes Finsko, Švédsko, Dánsko a Německo, takže menší oklikou. Oblaků znovu dosyta, hlavně kvůli další tlakové níži se středem nad severní Itálií (Alpy čekají štědré dodávky sněhu). V první řadě na Moravě a ve Slezsku nepřekvapí dešťové kapky, severozápadním Čechám se ale vyhnou. Maximálně v ranních hodinách nějaký decentní, opravdu decentní deštík. Nejvyšší odpolední teploty mezi 7 až 11 °C (v 1 000 m n. m. kolem 1 až 3 °C), v minimu hodnoty mezi 4 až 8 °C.

V neděli 28. října se srážkové pásmo spjaté s onou v uvozovkách severoitalskou cyklónou rozprostí po celé České republice, plánujete-li tedy na státní svátek nějaký výlet, počítejte s vodními kapkami, na vrcholcích Krušných hor případně krupicí, teoreticky i sněhovými vločkami. Oblačnostní situaci nejspíše netřeba komentovat. Nejvyšší odpolední teploty mezi skromnými 5 až 9 °C (v 1 000 m n. m. kolem 1 až 3 °C), v minimu hodnoty mezi 1 až 5 °C.

Ale pozor – hned na úterý 30. října numerické modely, alespoň v tuto chvíli, slibují nejvyšší odpolední teploty mezi 15 až 19 °C s tím, že dosažení mety 20 °C není úplně vyloučeno. Přičemž i následující dny vypadají relativně teple. Že by přeci jen...?

(soj)

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru