Tři sta tisíc lidí v republice neví o své nemoci plic. V mostecké nemocnici se to snažili změnit
Krajská zdravotní se připojila ke Světovému dni chronické obstrukční plicní nemoci. Foto: KZ, a. s./Petr Sochůrek
Most

Most - Společnost Krajská zdravotní se stejně jako v předchozích letech i v tomto roce připojila na svých zdravotnických pracovištích v ústecké Masarykově nemocnici a v mostecké nemocnici ke Světovému dni CHOPN (chronické obstrukční plicní nemoci). Zdravotnický personál na Oddělení funkčního vyšetřování Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a na Plicním oddělení Nemocnice Most ve středu 21. listopadu příchozím bezplatně vyšetřil plicní funkce. V případě nálezu ho s pacienty konzultoval pneumolog.

Personál oddělení funkčního vyšetřování v ústecké Masarykově nemocnici provedl třiadvacet spirometrií. „U dvou pacientů jsme zjistili patologický nález. Jednoho jsme odeslali k jeho praktickému lékaři, druhého podrobněji vyšetříme na našem oddělení. V rámci Světového dne CHOPN na ústecké oddělení funkčního vyšetřování zavítali i dva mimoústečtí návštěvníci z Teplic a ze Žatce,“ uvedla primářka MUDr. Jarmila Fišerová.

Zdravotníci plicního oddělení mostecké nemocnice během Světového dne CHOPN vyšetřili dvaapadesát návštěvníků. „Patologický nález jsme zaznamenali u 16 pacientů. K dalšímu vyšetření prostřednictvím našeho pracoviště se jich objednalo deset. Všichni příchozí v rámci Světového dne CHOPN byli ze spádové oblasti mosteckého plicního oddělení z měst Most a Litvínov,“ zhodnotila akci primářka MUDr. Hana Mrázková.

Důvodem pravidelného zapojování plicních zdravotnických pracovišť Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a Mostě do Světového dne CHOPN je vyhledávání pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí. Zatímco klesá úmrtnost na srdeční a cévní onemocnění, úmrtnost na CHOPN stoupá. Přitom fatálním následkům se dá vyhnout včasnou diagnózou, zahájením léčby a změnou životních návyků, především přestat kouřit, protože CHOPN onemocní z osmdesáti procent kuřáci. Podle odhadů v České republice trpí CHOPN tři sta tisíc obyvatel, kteří o své diagnóze neví.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru