OBRAZEM: Slevy, akční ceny, výprodej! V obchodních centrech začalo nové nákupní šílenství
Slevová akce v obchodě s oblečením. Foto: Oldřich Hájek
Most

Ústecký kraj – Jak dostat těsně po svátcích lidi do obchodů? V Česku na to existuje kouzelné slůvko: Sleva.

E-shopy s tím začaly hned 24. prosince, větší kamenné prodejny mohly po třídenním půstu znovu otevřít až ve čtvrtek 27. prosince. A na své výlohy hned nasadily také poutače lákající zákazníky na zlevněné zboží. Řada lidí utrácí peníze, které dostali pod stromeček, jsou ale i tací, kteří si nákup dárků nechávají schválně až po Štědrém dni. Za méně peněz toho mohou díky slevovým akcím dostat více.

Ne vše je ale tak růžové, jak vypadá na výlohách. Inspektoři České obchodní inspekce po svátcích monitorují nejrůznější výprodejní akce a nabídky „akčních slev“, a kontroly směřují do prodejen, kde mají podezření, že se snaží prodávající zbavit výrobků, které nesplňují podmínky pro uvedení na trh – chybí jim informace o materiálovém složení, návody k použití v českém jazyce, anebo různě „čarují“ s jejich cenou, takže sleva může být fiktivní.

Česká obchodní inspekce vřele doporučuje spotřebitelům, aby se nenechali zlákat magickými slovíčky „sleva“ či „akční cena“, popřípadě „výprodej“, ale aby přemýšleli, zda takové zboží skutečně potřebují a zda náhodou jinde bez slevy totéž zboží není nakonec levnější, pak jistě ušetří.

I na nové zboží ve slevě se vztahuje zákonem stanovena 24měsíční odpovědnost prodávajícího za vady zboží (tj. „reklamace“). Důležité je také vždy si kontrolovat cenu u pokladny, zda je sleva skutečně i správně naúčtována. Při kontrolách slev Česká obchodní inspekce zjišťuje nesrovnalosti mezi cenou uvedenou u zboží a cenou naúčtovanou u pokladny velmi často.

Například v posledním čtvrtletí v rámci 1006 kontrol celkem ve 160 případech nebyla dodržena poctivost při prodeji výrobků ve slevě, zejména se jednalo o nesprávné účtování.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru