O víkendu dorazí vzduch ze Sahary, následně vydatné sněžení
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Začíná únor, poslední a zároveň nejkratší třetina meteorologické zimy. Tento měsíc je statisticky nejchladnější, ostatně je autorem prozatímního českého absolutního maxima, kterým je -42,2 °C. Naměřeno bylo v Litvínovicích u Českých Budějovic, a to 11. února 1929. Je ale více než jasné, že v horských mrazových kotlinách, které tehdy ještě nebyly obohaceny o meteorologické stanice, teploty klesly ještě níže. Nuže zpátky do přítomnosti a na Mostecko.

V pátek 1. února nad Biskajským zálivem pobude střed rozsáhlé tlakové níže, která svou přední stranou ovládne mostecký vzdušný prostor. Co to znamená? Že k nám dorazí vzduch mající kořeny nad severním polárním kruhem. Avšak ne přímo, nýbrž přes Atlantický oceán, Portugalsko, Španělsko, Středozemní moře, severní Itálii a Rakousko. Čili se stihne prohřát. Proto páteční den nabídne nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 4 °C a ráno v minimu hodnoty kolem -5 až -2 °C. Bezoblačného nebe se nedočkáme, mraků nad námi bude oxidovat celkem dost. Vykonávat potřebu však nebudou, jinými slovy srážky žádné.

V sobotu 2. února se střed výše zmíněné cyklóny přestěhuje nad západní Středozemní moře, pročež se střední Evropa dočká přímého přílivu vzduchu ze severní Afriky, takže ze Sahary. Na území Velké dunajské nížiny (Maďarsko a spol.) nejspíše rtuti teploměrů vyžene do rozmezí 15 až 20 °C, v Česku bude situace o něco komplikovanější. Na Moravě a ve Slezsku, kde bude vliv saharského vánku největší, to v maximech vypadá na 10 až 14 °C, naopak v Karlovarském kraji, kterého se saharský vánek prakticky vůbec nedotkne, se nejspíše dočkají teplot zlehka nad bodem mrazu. A co Most? Most dycky, o tom žádná, ale jak už Vám nejspíše došlo, rekordní teplo nenastane. Nejvyšší odpolední teploty nejspíše okolo 4 až 7 °C, ráno v minimu kolem 0 °C. Znovu beze srážek.

Teoreticky je možné, že postavení níže nakonec bude více na západ, v důsledku čehož se i Mostecko prohřeje až na více než 10 °C, ale prakticky je to tak trochu nemožné.

V neděli 3. února dorazí paní zima. Po celé České republice se rozprostře srážkové pásmo. Pravděpodobně od rána až do večera nám bude dělat společnost sněžení, a to ve všech nadmořských výškách. Pro Krušné hory to představuje x čísel nového sněhu, Meziboří nevyjímaje. A není tohle lepší než +10 °C? Přeci jen je pořád zima. Nedělní nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo -2 až 1 °C, ráno v minimu více méně to samé. (soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru