Je příliš sucho. Na Mostecku začne zítra platit zákaz odběru vody z některých vodních toků
V potocích teče málo vody. Může tam dojít ke kyslíkovému deficitu. Ilustrační foto: e-mostecko.cz
Most

Mostecko - Je sucho a málo vody. Vodohospodáři proto zakázali odběr vody z některých vodních toků na Mostecku. Vzhledem k mimořádné situaci byly zákazy vydány formou veřejné vyhlášky. Informovalo o tom město Most v Mosteckých listech.

Magistrát města Mostu zakázal opatřením obecné povahy odběry povolených odběrů vody z Liběšického potoka v katastrálním území Liběšice u Želenice a Želenice u Mostu, z Vtelenského potoka v katastru Most II a Vtelno a ze Zaječického potoka v katastrálních územích Bečov u Mostu, Zaječice u Bečova, Bedřichův Světec, Bělušice u Mostu, Vtelno a Skršín. Zákaz povolených odběrů vod z uvedených vodních toků platí od 9. srpna do 31. října 2019. V případě, že odpadnou důvody mimořádného opatření, bude úřadem dalším opatřením obecné povahy zákaz zrušen.

Na území města Mostu byl dalším opatřením obecné povahy vydaným Magistrátem města Mostu pro Vtelenský potok v katastrálním území Most II a Vtelno a pro stejné období vydán zákaz všech odběrů, tzn., že pro tento vodní tok platí zákaz jak povolených odběrů, tak i obyčejných odběrů třeba konví. V praxi to znamená, že z Vtelenského potoka tekoucího přes Vtelno až do říčky Srpiny je zakázáno odebírat vodu jakýmkoli způsobem.

Zda dojde k zákazu veškerých odběrů i z Liběšického potoka na území Liběšice u Želenice a Želenice u Mostu a ze Zaječického potoka v území Bečov u Mostu, Zaječice u Bečova, Bedřichův Světec, Bělušice u Mostu, Vtelno a Skršín, zaleží na rozhodnutí obcí, jejichž správním územím uvedené vodní toky protékají.

Zákazy odběru povrchových vod byly vydány stavebním úřadem mosteckého magistrátu na základě informace správce povodí, tedy společnosti Povodí Ohře, že na uvedených vodních tocích došlo k významnému snížení průtoků. Současné hodnoty průtoků jsou velmi nízké a v případě, že uvedený stav bude trvat i nadále, dojde v uvedených vodních tocích ke kyslíkovému deficitu, k vážnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů a k ohrožení zajištění funkce vodního toku. (vyd)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru