Na Mostecku napršelo takřka 50 litrů vody na metr čtvereční. Jak bude teď?
Deštivé pondělí na Mostecku. Foto: e-mostecko.cz
Most

Most - Česká republika má za sebou sérii deštivých dnů. Začala v sobotu 7. září, kdy na Moravě spadlo až 32 mm srážek. Pokračovala v neděli 8. září, kdy meteorologická stanice na vrcholu Moravskoslezských Beskyd, kterým je Lysá hora, taktéž zaznamenala 32 mm srážek. A vyvrcholila v pondělí 9. září, kdy se na západě Čech, konkrétně v metropoli Ašského výběžku, dočkali bezmála 60 mm srážek. Kolik dešťové vody se sneslo na Mostecko?

V sobotu až 4 litry na metr čtvereční (Nová Ves v Horách), v neděli až 6 litrů vody na metr čtvereční (Nová Ves v Horách) a v pondělí až 37 litrů vody na metr čtvereční (Nová Ves v Horách). V součtu tedy 47 litrů vody na čtvereční metr. V Mostě-Kopistech od soboty do pondělí napršelo 29 mm srážek, z toho naprostá většina, 21 mm, v pondělí. Nejbližší dny se již obejdou beze srážek, naopak nabídnou sluneční paprsky. Nicméně úplná idylka to nebude.

Úterý 10. září:

Tlaková níže, která v úvodu tohoto týdne zvlhčila Českou republiku, pobude nad západním Baltským mořem a jeho přilehlým dánským, německým, polským a švédským okolím s tím, že dešťové kapky dozajista přinese také do jižního Norska. Mostecko, klenot evropského srdce, se spolu s prakticky celou střední Evropou ocitne v nevýrazném tlakovém poli. V tomto případě to znamená následující: V noci ještě zpočátku oblačno až zataženo, k ránu postupně vyčasení na jasno, poté od dopoledne do večera, přesněji od 11:00 do 19:00, plus minus, polojasno až oblačno s malinkatou šancí na výskyt přeháňky (platí více méně jen pro Krušné hory), pak zase vyčasování na jasno, byť je takřka jisté, že se nad Most a okolí zatoulá špetka vysoké oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C.

Středa 11. září:

Nevýrazné tlakové pole bude naším společníkem také uprostřed druhého pracovního týdne letošního meteorologického podzimu. V průběhu noci dosti přibude oblaků vysokého patra, východ slunce proto bude zahalen bílým závojem. Ten by se ještě do poledne měl vytratit a po dobu několika hodin by obloha měla být polojasná, aby se k večeru znovu mohlo zatáhnout vysokou oblačností. V Krušných horách by se teoreticky mohla objevit slabá přeháňka, teoreticky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C, ráno v minimu kolem 10 až 6 °C.

Čtvrtek 12. září:

Do středoevropského vzdušného prostoru zabrousí výběžek tlakové výše se středem nad Biskajským zálivem a Keltským mořem, zejména ve Francii si tak užijí slunce. V našich končinách se budou potulovat mraky, převážně ty žijící ve vysokém patře, a to až do pozdního odpoledne, kdy se zcela a úplně vyjasní. Srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 20 °C, ráno v minimu kolem 10 až 6 °C. (soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru