OBRAZEM: Tento pohled na Most neznáte! Z které budovy jde nejvíce tepla? A jak funguje zateplení paneláků?
Budova SHD v Mostě pohledem termokamery. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Jak velký bude rozdíl mezi budovou, která zůstala čtyři desetiletí nezměněna a při její stavbě se příliš nepočítalo s nějakými energetickými úsporami? A jak je na tom hned sousední stavba, která má novou zateplenou fasádu? Řeč je o knihovně a mosteckém soudu. I to můžete srovnat v našem následujícím článku.

Vzali jsme do ulic termokameru Flir, která se připojuje k mobilnímu telefonu. Hned na začátku musíme poznamenat, že nešlo o profesionální měření, spíše o srovnání různých stavů. I to již může ale napovědět, jak na tom která budova v Mostě bude s energetickou náročností. I když jsme se měření pokusili udělat v co nejmenším časovém rozestupu kvůli obdobné venkovní teplotě, mohlo být některé měření zkresleno větší vzdáleností od objektu či nasvícením probleskujícího Slunce. Fialová značí chladnější oblasti, čím více obraz červená, tím je objekt teplejší, až po neteplejší žlutou.

Pokud byste měli zájem blíže zjistit, jak je zateplena vaše nemovitost, případně si domluvit konzultaci s prohlídkou, můžete tak učinit na této webové stránce firmy, která naší redakci termokameru zapůjčila. Děkujeme.

Budova vlakového nádraží

291201nadrazi

Stavba s proskleným čelem má velké předpoklady pro rozsáhlé tepelné úniky. Na snímku je patrné větší zahřátí velkoformátových oken.

Městská knihovna

291202knihovna

Knihovna je budova, o které se nyní hodně mluví v souvislosti s jejím stěhováním zrekonstruovaného Repre. Důvody? Právě technický stav staré stavby. Stačí se podívat na snímek a vidíte, že tady udržet teplo nebude příliš jednoduché.

Okresní soud

291203soud

Budova okresního soudu prošla opravou fasády. Sousedí s knihovnou, srovnání je tedy přímé. Snímek jsme udělali s odstupem jen několika minut za prakticky stejných podmínek. Chladná horní část vyniká proti teplejšímu vchodu, u kterého budou úniky tepla větší než u zbytku stavby.

SHD

291204shd

Mostecký mrakodrap, který před lety přešel do vlastnictví mosteckého podnikatele s nemovitostmi. Prosklená patra jsou viditelně teplejší než chladnější betonové části. Zajímavé srovnání nabízí dolejší Atol s Penny Marketem.

Hlavní pošta

291205posta

Další socialistická budova, která od doby svého vzniku neprošla zásadnější změnou svého vzhledu a opláštění.

Prior

291206prior

Velké žlutě zářící výlohy Prioru rovněž naznačují, že jsou více zahřáté než zbytek konstrukce.

Repre

291207repre

Zajímavý pohled nabízí kulturní dům na pozadí procházejícího člověka. V porovnání s lidskou teplotou je zachycená část stavby chladná, pravděpodobně je nyní nevytápěná nebo jen velmi slabě.

Aquadrom

291208aquadrom

Tento snímek jsme zachytili spíše pro zábavu. Zřetelně zachycuje tubusy tobogánu, kterými proudí teplá voda z bazénu a které by šly zateplit jen ztěžka.

Hokejka

291209hokejka

Velký obytný panelový dům hned nad Aquadromem prošel zateplením, které, zdá se v porovnání s okolím, funguje velmi dobře. Žlutá místečka na fotce jsou způsobena otevřenými okny, kterými jde ven teplejší vzduch z domácností. Pod domem stojí rozehřátý automobil.

Magistrát

291210magistrat

Budova s mosteckými úředníky je architektonicky zajímavě řešena. Snímek jsme provedli ve chvíli, kdy svítilo sluníčko, proto může být výsledek mírně zkreslený. Ale i tak se dá ke stáří objektu a provedení pláště očekávat, že bude mít vyšší úniky tepla.

Náměstí a obytná rezidence Odeon

291211central

Zde jsme byli výsledkem trošku překvapeni. Čekali jsme, že obytná část obchodního domu bude vyzařovat teplo o něco méně. Snímek ale naznačuje, že jsou zde místa lépe a hůře zateplena. A znovu zajímavé srovnání: Vánoční stánky na náměstí jsou ještě o mnoho teplejší. Tady se únikům nelze divit, nejde o uzavřené budky.

Městské divadlo

291212divadlo

Obří prosklená čelní plocha nebude tak chladná jako několikacentimetrový polystyren, to je jasné. A protože je jednou z nejvýraznějších mosteckých budov, nelze asi očekávat, že by se na jejím vzhledu něco měnilo, i za cenu vyšších výdajů za teplo.

Muzeum

291213muzeum

Jedna ze starších mosteckých staveb, uvnitř které nyní najdete muzejní expozice. Buď se uvnitř tolik netopí, nebo staré zdi nabízejí slušnou tepelnou izolaci.

Nemocnice

291214nemocnice

Budovy nemocnice prošly rozsáhlou a nákladnou výměnou oken a zateplením a je to rozhodně zdát. Nejžlutější části obrazu opět ukazují na otevřená okna a prosklený vchod na polikliniku, kde se asi únikům tepla do okolí nelze vyhnout.

Přesunutý kostel

291215kostel

A na závěr jeden další snímek spíše pro zábavu. Poznáváte obrysy přesunutého děkanského chrámu? V porovnání s okolím se nám nepodařilo naměřit výrazněji odlišnou teplotu stavby. Světlejší části budou dány zahřátím od sluníčka.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru