Ředitel městské policie: Epidemická situace v ČR je vážná. Snažíme se přispět k tomu, aby se naše město s touto krizí dobře vypořádalo
Foto: MP Most
Most

Most - Strážníci v Mostě dohlížejí na dodržování opatření vlády ČR v rámci své běžné činnosti, několik dnů po přijetí nových opatření je pak vždy nařízen posílený dohled strážníků a asistentů prevence kriminality. V tu dobu městská policie zejména upozorňuje občany, kteří o nových opatřeních nevědí. Strážníci dohlížejí především na místa, kde se pohybuje větší množství lidí. Pod zvýšeným dohledem jsou problémové lokality, dále okolí zastávek a nástupišť, nákupních center, a ve dnech volna i volnočasové areály.

Město Most si dosud oproti jiným městům vedlo v počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel poměrně dobře. To se však může během pár dnů nebo týdnů změnit, a také Most může projít vážnější koronavirovou krizí a může dojít k přetížení kapacit nemocnice.

„Uvědomuji si odpovědnost, která na nás a na složkách IZS leží. A chtěl bych zdůraznit, že jsem nebyl před začátkem této podzimní krize příznivcem represe, tím myslím rozdávání pokut za roušky. Jsem radši, když jsou strážníci schopni lidem domluvit a přesvědčit je, že opatření mají význam. Jen pár případů jsme řešili opakovaně - pokutou. Nepříznivý vývoj šíření nákazy v jiných městech však nyní přináší potřebu důraznějšího postupu při kontrolách zejména shromažďování osob bez roušek v problémových lokalitách nebo u ubytoven. Situace je tak vážná, že už moc není moc prostor nerespektování pravidel tolerovat. Snažíme se přispět k tomu, aby se naše město s touto krizí dobře vypořádalo, a chceme pomoci ochránit rizikové skupiny a nezatěžovat naše zdravotníky,“ uvedl Jaroslav Hrvol.

Strážníci také vypomáhají u nemocnice na odběrovém místě na COVID-19, kde se shromažďuje velké množství lidí, kteří se často necítí dobře. Někdy tak dochází ke konfliktům mezi čekajícími navzájem, terčem slovních napadení jsou někdy i zdravotníci. Strážníci dohlížejí na klidný průběh, dodržování rozestupů a zakrytí dýchacích cest. Organizují také správné řazení osob tak, aby se předešlo možným sporům. Stejně tak vypomáhají strážníci a asistenti prevence kriminality u magistrátu a dalších úřadů ve městě.

Naprostá většina lidí v Mostě se podle ředitele městské policie chová zodpovědně, dodržuje rozestupy a mají zakryté správně dýchací cesty proti šíření kapének. Existuje však určité procento lidí, jako v celé společnosti, kteří jsou odmítaví nebo liknaví k nařízením vlády.

„V tom případě musíme přistoupit i k pokutám a dalším represím, abychom ochránili ostatní občany našeho města. Jedná se však o jednotky případů, na většinu lidí stačí domluva nebo i pouhá přítomnosti našich strážníků. V případě opakovaného porušení nařízení přichází nekompromisní postih,“ uvedl ředitel městské police Jaroslav Hrvol, podle kterého mohou strážníci a policisté při porušování opatření uložit na místě pokutu do výše deseti tisíc korun nebo podezření z přestupku oznámit správnímu orgánu. Pokutu v nejvyšší výši městská policie zatím neeviduje.

„Většina lidí ví, že na opatření dohlíží policie, a roušku si nasadí hned, když vidí projíždět hlídku kolem. Chtěl bych poděkovat všem zodpovědným občanům a také prosím všechny, aby se vyhnuli nezbytným kontaktům s jinými lidmi, mysleli na ostatní, na své blízké. A v případě, byť i mírných příznaků nachlazení, zůstali doma a nebyli v kontaktu se seniory nebo jinými ohroženými členy rodiny. Protože ani nemusejí vědět, že se jedná o nákazu COVID-19, a mohou nakazit někoho, kdo bude mít průběh nemoci mnohem horší,“ doplnil Jaroslav Hrvol.

Opatření mezi strážníky

Přísná nařízení proti šíření COVID-19 na pracovišti vydal ředitel městské policie Jaroslav Hrvol již na začátku srpna s cílem vytvořit bezpečné pracoviště pro všechny zaměstnance. Strážníci si povinně měří bezkontaktním teploměrem teplotu před každou směnou, v případě příznaků nachlazení zůstávají doma a podstupují test. Na pracovišti jsou umístěny dezinfekční prostředky a mýdla, u umyvadel jsou umístěny návody, jak si správně mýt ruce. Všichni pracovníci jsou instruováni, jak dezinfikovat sdílená pracoviště a vozidla. Střídání směn má svá pravidla, aby se směny vzájemně nenakazily. Také v rámci jedné směny je minimalizován kontakt jednotlivých hlídek tak, aby v případě nakažení jedné osoby muselo co nejméně osob do karantény. Administrativní pracovníci, u kterých je to možné, mají od 21. října nařízenu home office. Všem zaměstnancům bylo také doporučeno si nainstalovat aplikaci e-rouška, která umožňuje včas a anonymně upozornit uživatele na rizikové setkání s nakaženým. Aplikace maximálně chrání soukromí uživatele, nezná jeho osobní údaje ani polohu.

Cílem opatření je vytvoření bezpečného pracoviště pro všechny zaměstnance městské policie a v neposlední řadě zachování služby Městské policie Most pro veřejnost.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru