Javory v Mostě zasáhla sazná nemoc. Napadené stromy se musí zlikvidovat
Stromy přicházejí kvůli houbovému onemocnění o kůru. Foto: město Most
Most

Most - Pokud jste zaznamenali, že se v Mostě a jeho okolí ve větší míře kácí javory, nebo jste si všimli odlupující se kůry z jejich kmenů, tak na vině je tzv. "sazná nemoc", která devastuje javorové porosty.
Podobně jsou na tom i modříny, které podléhají kůrovcové nákaze. Aktuálně o tom informuje na svém webu město Most.

Na mnoha pozemcích města bude probíhat v tomto období vegetačního klidu probírka porostů dřevin. "V lokalitách jako je Benedikt východ, pod Špičákem, na Hipodromu a jiných bylo zjištěno mnoho javorů, napadených saznou nemocí kůry a modřínů, napadených kůrovcem. Na konci února byla sazná nemoc kůry javoru (Cryptostroma corticale) v těchto lokalitách diagnostikována Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským a již na jaře byla prořezávka zahájena. Jedná se o houbové onemocnění, které se velmi rychle přenáší na další javory. Proto musí být z porostů co nejpečlivěji vybrány všechny napadené javory i modříny, u nichž dojde následně k jejich likvidaci, aby nedošlo k rozšíření onemocnění na další stromy," informuje magistrát.

Prořezávka je obecně plánována v období vegetačního klidu, tj. od začátku listopadu do konce března.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru