V šest ráno stál na parkovišti hluchý pětiletý chlapec. Strážníci několik hodin zjišťovali, o koho jde a kde bydlí
Strážníci se snažili několik hodin zjistit, odkud chlapec pochází. Foto: MP Most
Most

Most - Po 6. hodině ranní oznámil na linku 156 muž, že nalezl na parkovišti malého přibližně pětiletého chlapce. Strážníci se na místě spojili s oznamovatelem a dítě si převzali. Strážníci se dítěte ptali, jak se jmenuje, a kde bydlí, a zjistili, že je pravděpodobně neslyšící, protože používal znakovou řeč. Chlapec neuměl ani psát a číst.

"Strážníci chlapce vzali do služebního vozidla a projížděli s ním Most, aby jim ukázal, kde bydlí. Bohužel však nedokázal označit své bydliště. Strážníci proto kontaktovali pracovnici odboru sociálních věcí Magistrátu města Mostu a ztracené dítě převezli do kanceláře sociální pracovnice na úřadě," říká k případu mluvčí mostecké městské policie Veronika Loucká.

Všichni společně se snažili všemi možnými prostředky zjistit jakékoli informace, které by pomohly najít chlapcovy rodiče. „Hrozilo umístění do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, chtěli jsme mu za každou cenu pomoci najít rodiče. Zkoušeli jsme například využít obrázkové techniky a chlapec nám ukázal, že bydlí v panelovém domě s matkou, miminkem a pod nimi babička. Následně jsem kontaktovala kolegyni ze Svazu neslyšících, paní Žáčkovou, která je tlumočnicí znakového jazyka. Ihned velmi flexibilně zareagovala a přijela. Chlapec však nebyl moc komunikativní a nedokázal vyznakovat své jméno,“ popsala událost sociální pracovnice Martina Koplová.

Chlapec poté ukázal své klíče od bytu, a to bylo pro rozluštění případu stěžejní. „Uviděla jsem na klíčích čip, který mi byl povědomý. Jelikož chodím do terénu, poznala jsem čip od vchodu a ukázala jsem dítěti fotografii domu z mapy.cz, a opravdu poznal své bydliště,“ doplnila Martina Koplová. Než spolu s chlapcem došli do místa bydliště, kontaktovala sociální pracovnici Policie ČR, na kterou se obrátili rodiče nezletilého, aby nahlásili pohřešované dítě. Rodiče si dítě převzali a policii a sociální pracovnici odboru sociálních věcí mosteckého magistrátu poděkovali.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru