VIDEO: Toto jsou nejčastější chyby lidí, které v Mostě mohou prodražit vyvážení popelnic
Kontejnerové stání v Mostě za hokejkou. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Poslední dobou dochází v našem městě u kontejnerových stání ke dvěma nepěkným jevům. Jedním z nich je odkládání velkoobjemového odpadu k běžným kontejnerům. Druhým z nešvarů je nesešlapávání PET lahví a vhazování papírových krabic do kontejneru vcelku.

"V případě velkoobjemového odpadu (rozumějme např. nábytek, koberce a další), jde za prvé o to, že tento druh odpadu patří do pravidelně přistavovaných velkoobjemových kontejnerů, nebo na sběrný dvůr, kam patří i vysloužilé televize či ledničky nebo pračky. Za druhé jde to, že v případě odložení tohoto odpadu k „normálním“ kontejnerům se občané dopouštějí přestupku, za který mohou být pokutováni," připomíná vedoucí odboru životního prostředí a mimořádných událostí mosteckého magistrátu Vladimír Pátek.

V případě nesešlapávání PET lahví či vhazování papírových krabic vcelku do kontejneru, tato skutečnost vyústí v rychlé zaplňování kontejnerů na plast či papír a znamená to tudíž častější vývozy společně s nepořádkem okolo kontejnerů. Je asi dobré vědět, že sešlápnutím prázdné PET lahve a „rozebrání“ papírové krabice, se zmenší objem každé z těchto komodit až 4krát a tudíž se jich do kontejnerů vejde mnohem víc.

https://www.youtube.com/watch?v=wiK_Fiq_-Xs

"Chtěli bychom tímto poprosit všechny občany našeho města o spolupráci a pomoc při eliminaci těchto dvou nešvarů, jelikož oba tyto nešvary zatěžují městský rozpočet, kdy dochází zbytečně k navyšování svozů odpadů a úklidu nepořádku kolem nich. Jsou to v podstatě statisíce korun ročně, které by město mohlo využít na jiné účely," vyzývá Vladimír Pátek.

S ohledem zejména na blížící se vánoční svátky, potažmo Silvestr a předpokládaný nárůst „krabic z vánočních dárků“ a rovněž nápojů v PET lahvích, prosím mějme všichni na mysli na to, abychom papírové krabice nevhazovali do modrých kontejnerů vcelku, případně je neodkládali mimo kontejnery. A rovněž, abychom na každou PET lahev, kterou budeme vyhazovat, párkrát šlápli.

VÍTE, ŽE…

  • z 50 PET lahví může být vyrobena - nová fleecová bunda?
  • z 0,5 kg vytříděného skla vznikne - nová sklenička?
  • až 70 % novin je ze starého - papíru?
  • papír se dá recyklovat - 5 krát až 7 krát?
  • z nápojových kartonů se lisují - stavební desky?
  • sklo se může recyklovat stále - dokola?
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru