VIDEO: Nestihli jste výstavu Trnka na zámku!? Ještě budete mít příležitost
Vystavené loutky z Trnkových filmů. Foto: e-deniky.cz
Most

Litvínov - Návštěvníci litvínovského zámku měli letos kvůli protiepidemickým opatřením mnohem méně příležitostí navštívit aktuální výstavy. Během roku musel být zámek uzavřen veřejnosti po dobu čtyř a půl měsíce. Zrušeny musely být i tradiční akce jako Fler jarmarky, Velikonoční výstava, Den dětí či Oslava sklizně a řemesel. Značně omezeny byly i dílničky. Přesto si cestu na zámek našlo přes 4000 platících návštěvníků (pedagogický doprovod, delegace atd. mají vstup zdarma). Pokud by k uzavření zámku nedošlo a mohly se konat všechny zmíněné akce, zajisté by byla překonána rekordní návštěva z loňského roku, kdy zámek navštívilo 8 400 lidí.

Na zámku Valdštejnů je aktuálně šest výstav. Jednou z nich je i výstava Trnka na zámku!, která zde měla být k vidění do 9. ledna 2021. Díky vstřícnosti autorů výstavy Jana a Matyáše Trnků (syn a vnuk Jiřího Trnky) budou originální ilustrace i všechny interaktivní prvky v zámku k vidění do 9. března.

Do ledna roku 2022 byla prodloužena i výpůjčka sbírkových předmětů z Oblastního muzea a Galerie v Mostě. Jde o historický nábytek, který vhodným způsobem dotváří expozice.

https://www.youtube.com/watch?v=inPH-TYs3XU

Prodloužení, a to až do ledna 2023, se dočká i výstava „Fenomén továrny Heller a Schiller - Historie výroby hraček v Horním Litvínově". Tato výstava se váže přímo k historickému dění v Litvínově. Na podzim příštího roku je předjednáno rozšíření výstavy, a to o oblíbené funkční elektrifikované kolejiště sestavené z plechových železničních hraček značky HUSCH. Neměly by chybět ani nově získané hračky této značky. V roce 2021 je v plánu i vydání publikace na téma výroby hraček v Horním Litvínově.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru