ROZHOVOR Z HNĚVÍNA: Bude zde občerstvení, co na hradě můžeme navštívit a ruší se Kelleyho slavnosti?
Náměstek primátora Marek Hrvol. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Hrad Hněvín. Jeden ze symbolů města Mostu prochází opravami i složitou koronavirovou dobou, kdy se jen velmi obtížně plánují kulturní akce na léto. Jak zde bude sezona vypadat? Co se zde připravuje nového? Na nádvoří jsme si dali schůzku s náměstkem primátora Markem Hrvolem, aby přímo z vrcholku nad městem odpověděl na naše otázky.

Jaké opravy se právě dělají na Hněvíně?

Poslední roky se snažíme Hněvín nějakým způsobem revitalizovat. V současné době probíhá oprava hradebních zdí a je to vlastně další velká etapa v rámci celé rekonstrukce hradeb jako takových.

Řemeslníci jsou za námi vidět i na střeše. I ta potřebuje opravu?

Není to jediná akce, která tady na Hněvíně probíhá. Letos bychom se chtěli zaměřit i na střechu našeho hradu, protože tam zatékalo. Znamená to, že v současné chvíli probíhá oprava střech na hradě.

Rozsáhlou úpravou má projít silnice na vrchol návrší. Kdy?

V příštím roce chystáme velkou rekonstrukci příjezdové cesty na Hněvín. Občané a vůbec turisté si na to dlouhodobě stěžují, tak jsme se rozhodli pro razantní rekonstrukci jak asfaltového povrchu, tak vznik nových výhyben. Aby příjezd na hrad byl plynulejší a hlavně bezpečnější.

Pojďme se pobavit o letošní návštěvnické sezoně na hradě. Budeme si při výletě moci dát něco v restauraci, když to dovolí vládní opatření?

Letos bude provoz Hněvína trochu upravený. My jsme využili té složité situace k tomu, že bychom letos chtěli zrekonstruovat prostory restaurace a kuchyně hradu, tak aby v příštím roce mohly restaurace a hotel znovu fungovat, tak jak jsou místní, ale i přespolní zvyklí.

Když bude restaurace zavřená, bude zde jiná možnost občerstvení?

Návštěvníci budou mít možnost se občerstvit na hradě i tak, protože chceme letos provozovat kiosek, který je v areálu hradu Hněvín a který chceme pro tyto potřeby částečně rekonstruovat.

Budou se moci turisté letos podívat na rozhlednu na věži? A město již rovněž avizovalo od 1. června otevření dílny Edwarda Kelleyho.

Určitě letos plánujeme v provozu i hradní věž. Bude otevřena v hodinách, jak jsou místní i turisté zvyklí. Dílna Edwarda Kelleyho bude otevřena jako v letech předešlých.

Co oblíbené Kelleyho slavnosti?

Osobně se domnívám, že slavnosti Edwarda Kelleyho letos neproběhnou, stejně jako loni. Nedovolí nám to pravděpodobně epidemiologická situace, která není úplně příznivá. A stejně takv tuto chvíli řešíme, zdali bude moct proběhnout provoz letního divadla, který je plánovaný na měsíce červen a červenec.

I přes probíhající stavební práce a možná jen omezený kulturní program v létě zůstává Hněvín dál sympatickým místem, nemyslíte?

Doporučuji určitě návštěvu Hněvína i v letošním roce. Přestože tady probíhají některé ty práce, tak si myslím, že hrad má stále co nabídnout.

Máte to tu rád?

Já sem chodím velmi často, protože výhled na město bych řekl, že je ojedinělý a Most se odsud dá velmi dobře pozorovat.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru