ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (dále jen SZPI) nařídila společnosti Nutricia a.s., aby stáhla z celé tržní sítě nevyhovující potravinu Hami Nemléčná kaše rýžová.
Jedná se o 170gramové balení, s označením data minimální trvanlivosti do 20 dubna roku 2022, šarže L: 101248648, výrobce: Nutricia Zaklady Produkcyjne Sp. z o.o., Polsko. "SZPI obdržela notifikaci prostřednictvím evropského systému varování pro potraviny a krmiva RASFF od slovenského dozorového orgánu, který v uvedené šarži potraviny zjistil přítomnost bakterií Salmonella enteritidis," uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
SZPI provedenou kontrolou potvrdila přítomnost nevyhovující šarže potraviny na trhu v ČR. Dle dokumentace předložené inspektorům SZPI uvedenou šarži potraviny kontrolovaná osoba v ČR dodala následujícím odběratelům: Tesco Stores ČR a.s., DM drogerie markt s.r.o., Mall CZ, Tamda Foods s.r.o., Rossmann spol. s r.o., Velká Pecka s.r.o., Alza a.s., Globus ČR v.o.s. a Malvel s.r.o. SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají danou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.
Potravinářská inspekce vložila dodatečnou informaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, čímž umožní došetření a přijetí opatření v zemi původu potraviny.
Jak se vyhnout salmonele
Salmonely způsobují střevní a horečnatá onemocnění. K důležité prevenci salmonelózy patří zabránění sekundární kontaminace potravin při přípravě pokrmů a v potravinářském průmyslu. Dále je kromě běžných hygienických pravidel nutno používat dostatečně vysoké teploty při zpracování potravin a dostatečně nízké teploty při jejich uchovávání.
Teplota už kolem 60 °C by salmonely v potravinách měla zničit, doporučuje se ale vyšší teplota, nad 80 stupňů Celsia. Je ale nutné sledovat teplotu v jádře potraviny, protože zde je teplota zpravidla mnohem nižší než teplota povrchová nebo v okolním prostředí. Při teplotě 5 °C se salmonely přestávají množit.