ČOI zakázala na trhu nebezpečný termostat! Co hrozí při jeho používání?
Foto: ČOI
Most

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu elektrické zařízení, které může znamenat pro spotřebitele riziko úrazu elektrickým proudem. ČOI uložil prodejci ochranné opatření, kterým je zákaz dodávání na trh a stažení termostatu z trhu a z oběhu.

Česká obchodní inspekce zjistila na trhu nebezpečný výrobek. Jedná se Termostat – Regulator temperatury ZUH TOMAR typ RT-2C v papírovém obalu. ČOI u výrobku zjistila vážné riziko úrazu elektrickým proudem až smrti uživatele tím, že:

  1. uživatel se náhodně dotkne živých konců napájecího přívodu výrobku zasunutého do síťové zásuvky, který se může z výrobku vytrhnout v důsledku nedostatečného mechanického zajištění proti vytržení
  2. uživatel se náhodně dotkne přístupných vodivých neživých částí spotřebiče třídy ochrany I připojeného do výstupní zásuvky neopatřené ochranným kontaktem
  3. uživatel se náhodně dotkne živých částí výrobku připojeného do síťové zásuvky, které se stanou přístupnými v důsledku jejich odhalení vlivem mechanického oddělení nedostatečně zajištěného pouzdra výrobku

ČOI uložila prodejci ochranné opatření (§ 50 odst. 3 zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh), kterým je zákaz dodávání na trh a stažení z trhu a z oběhu uvedeného výrobku, jenž je nebezpečný a který již byl uveden na trh. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstva průmyslu a obchodu a informace o něm byly zveřejněny v systému RAPEX.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru