REKLAMA
Kolik je v Mostě uprchlíků z Ukrajiny? Přicestovaly i samotné děti bez rodičů
V Centralu Most je sbírka potřebných věcí pro Ukrajinu. Foto: e-mostecko.cz
Most

Most - Celkový počet uprchlíků v Mostě nelze v tuto chvíli zjistit. Významná část přicestovala po své linii za příbuznými nebo známými a mají zde nějaké zázemí. Uvádí to město Most. V tomto případě jsou městem poskytovány poradenské služby. Jen za dva dny bylo provedeno 62 konzultací.

V hotelu Cascade je k 1. březnu ubytováno 43 osob (24 dětí a 19 dospělých). Za každým nově nastěhovaným se zastaví pracovnice oddělení sociální práce, pokud jde o děti, dorazí i pracovnice OSPOD. Obdrží vysvětlení k tomu, jak dále postupovat, získat vízum, přihlásit se k veřejnému zdravotnímu pojištění, zapsat děti do školy. Včera OSPOD řešil případ 3 dětí, které přicestovaly za tetou bez zákonného zástupce. Rodiče zůstali na Ukrajině.

Zřízeno bylo místo pro materiální sbírku v prostorách nabízených OC Central Most, kde je příjem i výdej věcí (ošacení, trvanlivé potraviny, hygienické potřeby). Sbírka je určena uprchlíkům, kteří dorazí do Mostu, zapojují se do ní nejen jednotlivci, ale i neziskové organizace se svými sociálními šatníky a potravinovými bankami. Na stejném místě se pro Český červený kříž zajišťuje sbírka zdravotnického materiálu, který si od nás převezme místní oblastní spolek a dále dopravní na Ukrajinu. Materiální sbírku zajišťují zaměstnanci odboru sociálních věcí za pomoci dobrovolníků. Ti pomáhají s doprovodem uprchlíků na úřady, ale i s překladem.

„Na město se obrací spousta lidí, kteří chtějí pomáhat. Neskutečně si toho vážíme. Chtěl bych ale všechny vyzvat, držme se systému a celostátních databází, která zavedla naše vláda, aby nevznikaly zmatky. Musíme postupovat koordinovaně,“ žádá primátor města Mostu Jan Paparega.

Vznikla telefonní linka a e-mail pro koordinaci pomoci, ubytování a základní poradenství (postup cizinecké policii, registrace, přihlášení na pojišťovnu). Kontaktní osobou nově bude Ing. Martina Vavrochová 734 684 668, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Dále proběhl rozhovor s úřadem práce na nastavení spolupráce a zajištění podkladů pro uprchlíky, tak aby po získání víza (speciální vízum za účelem strpění, udělovaný na rok) mohli projít procesem legálního zaměstnání. Většina přistěhovalců by chtěla co nejdříve do práce nastoupit.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru