Modré obloze i silným ranním mrazům je konec. A hory zasáhne obleva
Ilustrační foto
Most

Mostecko - V uplynulých dnech na našem území mrzlo, až praštilo. Nejvíce na Šumavě. Na stanici Kvilda-Perla v noci na 6. února bylo až -29,9 °C s tím, že devětadvacet pod nulou bylo také v noci na 8. února. Lovci mrazů si přišli na své i v Krušných horách a jako obvykle v oblasti Jelení a Rolavy. Tam byl k mání pětadvaceti až šestadvacetistupňový mráz.

Lze předpokládat, že pod -20 °C rtuť teploměru klesla též v Ústeckém kraji, akorát o tom oficiálně nevíme, protože se v daném místě nenachází meteorologická stanice. Není pochyb o tom, že kdyby síť meteorologických stanic byla mnohem hustší, naměřené teplotní extrémy, ať už v tomto týdnu nebo obecně, by byly o dost extrémnější.

Před 11 lety, když ještě svět nebyl tak v rektu jako nyní, panovala doba ledová. Přinejmenším to tvrdily některé titulky. Takřka celý evropský kontinent tehdy sevřel velmi studený kontinentální vzduch, až zamrzly kanály v Nizozemsku. V pátek (10. 2. 2012) naměřili v Žatci -15,8 °C a ve Varnsdorfu -17,4 °C, v sobotu a v neděli se globální oteplování ocitlo v klinické smrti. V Žatci měli -19,3 °C, v Děčíně -19,8 °C, v Doksanech -19,9 °C, v Doksech -22,1 °C, ve Varnsdorfu -22,3 °C. Hory byly pokryty přibližně půlmetrem sněhu, v nížinách na tom byli nejlépe ve Šluknovském výběžku s plus minus patnácti čísly. Někde prožili i takzvaný arktický den, jinými slovy den s maximální teplotou -10 °C a nižší. Varnsdorf to může dosvědčit, sobotním (11. 2. 2012) maximem bylo -10,4 °C.

Tož vzpomínku na „dobu ledovou“ máme za sebou a teď už hurá do oteplující se a mračící se přítomnosti:

10. února: Cca do 5:00 jasno až skoro jasno, cca od 6:00 do 11:00 oblačno až zataženo a cca od 12:00 do 0:00 jasno až polojasno. Srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, nejnižší ranní teploty kolem -4 až -8 °C.

11. února: Velká oblačnost, hodně, fakt hodně. No jo no, víkend... Ojediněle, zejména na horách, přeháňky, možná přesněji řečeno dešťánky. Ano, i na vrcholy Krušných hor se vrátí dešťové kapky. Bohužel. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, na horách okolo 1 až 3 °C, nejnižší ranní teploty kolem 1 až -3 °C (sbohem, mrazy).

12. února: Další hnusný den, budeme-li hnusným dnem myslet den bez slunečních paprsků. Sice dorazí tlaková výše, jenomže se zdá, že s těmi nízkými oblaky nic moc neudělá. Stačit nám musí to, že nespadne ani kapka (vločka). Snad kromě Krušných hor a opravdu nanejvýš mrholeníčko či doslova pár kapiček. Nejvyšší odpolední teploty okolo přiteplených 5 až 9 °C, teoreticky až 10 °C a na horách až plus minus 4 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C (mrznout nebude ani na horách).

13. února: Ale... Hádejte co? Správně, s novým pracovním týdnem se vyčasí. Vypadá to na celodenní jasnou až skoro jasnou oblohu s nejvyššími odpoledními teplotami okolo 5 až 9 °C, možná až 10 °C. Nejnižší ranní teploty kolem nuly.

Soudě podle aktuálních dlouhodobých výstupů numerických modelů je po zimě, protože minimálně do 28. února se počasí zimně fakt tvářit nebude. Bída s nouzí přátelé, bída s nouzí...

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru