Botanická zahrada Teplice se zapojuje do ochrany ohrožených druhů české flóry. Zaměří se na koniklec otevřený
Koniklec otevřený. Foto: Botanická zahrada Teplice
Most

Teplice - V těchto dnech byla podepsána smlouva mezi Botanickou zahradou Teplice a Agenturou ochrany přírody a krajiny o pěstování kriticky ohroženého druhu české flóry – koniklece otevřeného (Pulsatilla patens). Botanická zahrada Teplice se tímto zapojuje ještě větší měrou do ochrany nejenom světové, ale i české flóry. Koniklec otevřený roste od střední, severní až po východní Evropu, jeho areál zasahuje až do Asie. V České republice je vázán na teplejší oblasti severozápadních Čech jakými je České středohoří či Doupovské hory. Tento druh patří mezi kriticky ohrožené druhy naší květeny a je zařazen do kategorie C1t.

Koniklec otevřený ovšem není prvním kriticky ohroženým druhem, který botanická zahrada pěstuje. Již od roku 2021 pěstujeme populaci včelníku rakouského (Dracocephalum austriacum), který v letošním roce již vykvetl a vytvořil semena. Ty putují právě Agentuře ochrany přírody a krajiny, aby se posílila populace včelníku na dané lokalitě. Právě včelník rakouský je vyobrazen na úvodních fotografiích.

Velká část těchto programů na pěstování ohrožených a kriticky ohrožených druhů české flóry je koordinována Unií botanických zahrad České republiky tak, aby byly v zahradách po celé České republice rozprostřeny různé populace daného druhu. Nadto i kvůli geografickému rozprostření botanických zahrad se určité zahrady zaměřují na druhy z blízkých lokalit. Lze tedy předpokládat, že v Botanické zahradě Teplice budou zastoupeny zejména druhy z České středohoří či Krušných hor.

„Odborná činnost zahrady patří mezi naše priority a zvyšování jejího vědeckého potenciálu patří mezi důležité cíle brzké budoucnosti. V roce 2023 plánujeme vybudovat skalku, věnující se rostlinám právě Českého středohoří, kde bychom chtěli naše ochranářské aktivity představit návštěvníkům. Vzdělávání v ochraně přírody bude taktéž prioritou pro příští roky, ať už formou přednášek či vzdělávacích panelů. K zamyšlení bude jistě stát i forma ochranářského vstupného, podobně jako to mají zoologické zahrady či spolupráce s dalšími institucemi, které se ochraně přírody věnují,“ říká ředitel zahrady Petr Šíla. „Již teď máme v plánu získávání dalších kriticky ohrožených druhů pro pěstování v následujících letech,“ říká kurátor zahrady Jan Ptáček.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru