Čeští veterináři ukončili zjednodušený dovoz psů, koček a fretek z Ukrajiny
Ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Od začátku února letošního roku zrušila Státní veterinární správa (SVS) mimořádná veterinární opatření vztahující se na dovoz zvířat z Ukrajiny. Psi, kočky i fretky v zájmovém chovu dovážené v rámci neobchodního přesunu z Ukrajiny do České republiky musí opět splňovat dovozní podmínky včetně požadavku sérologického vyšetření na vzteklinu. Vzhledem k tomu, že se situace s přílivem uprchlíků a jejich zvířat z Ukrajiny stabilizovala, je možné se vrátit ke standardnímu režimu dovozových pravidel.

Mimořádná veterinární opatření (MVO), která SVS nařídila loni v březnu a dubnu v reakci na vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině, mimo jiné umožňovala za definovaných podmínek neobchodní přesun nejvýše 5 kusů psů, koček nebo fretek v zájmovém chovu z Ukrajiny na území České republiky, aniž by tato zvířata splňovala standardní dovozní požadavky stanovené legislativou EU.

Povinností majitelů takto dovezených zvířat bylo umístit zvířata do 10denní karantény a zajistit do 72 hodin ode dne vstupu na území České republiky klinické vyšetření soukromým veterinární lékařem. Ten měl dále povinnost zvíře v případě potřeby označit čipem a naočkovat proti vzteklině, vystavit doklad o provedeném vyšetření a očkovací průkaz anebo EU pas.

Udělení popsané výjimky ze standardních dovozních podmínek je členským státům umožněno pouze ve výjimečných situacích (ozbrojený konflikt, politické nepokoje, přírodní katastrofa). V důsledku mimořádné situace na Ukrajině výjimku loni na jaře promptně přijaly všechny členské státy Evropské unie, nicméně některé z nich již přistoupily k jejímu zrušení či omezení. Například Slovensko výjimku zrušilo dne 21. prosince 2022.

V průběhu platnosti výše zmíněných MVO (březen 2022 – leden 2023), přicestovalo do ČR se svými majiteli přes 2000 zvířat (psů, koček a fretek).

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru