Svatý Valentýn rozvášní i počasí, které bude slunečné a nezvykle teplé
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Přestože je 14. únor, svátek zamilovaných, spojovaný s Amerikou, k čemuž přispívají mimo jiné plyšáci s transparentem I love you (už by se mohli naučit česky), jde o ryze evropskou záležitost, pocházející z Itálie, přesněji řečeno z tehdejší Římské říše.

Klasika je samozřejmě klasika a navíc je hřejivější. K nejteplejším 14. únorům patří 1998, kdy na řadě míst severozápadních Čech teploměr ukázal přes 15 °C (v Teplicích 15,6 °C, v Děčíně 16,5 °C, v Žatci 17,2 °C), zatímco jeden z nejteplejších 1. květnů, 2012, byl letní až tropický (Ústí nad Labem 29,3 °C, Doksy 29,4 °C, Doksany 30,4 °C). Naopak 14. února toho roku panoval desetistupňový mráz (Roudnice nad Labem -12,2 °C, Varnsdorf -14,0 °C atd.).

Feuka. Poněkud zvláštní jméno, které němečtí meteorologové přisoudili tlakové výši, jejíž střed (1035 až 1040 hPa) je momentálně přímo nad Českem. Feuka velmi zvolna postupuje k východu, z čehož pro Česko plyne postupně jižní až jihozápadní proudění. V nížinatém a značně větším Německu již v pondělí zaznamenali jarních 15 až 16 °C. Příkladem v Düsseldorfu (37 m n. m.) 15,5 °C, takže padl dosavadní rekord na 13. února z výše zmíněného roku 1998 (14,1 °C). Sluníčka a teplíčka si Němci užijí i v dalších dnech, v komplikovaném Česku (členitý terén) situaci zkomplikuje teplotní inverze, respektive nízká oblačnost. Čili vlastně budeme sledovat zápas mezi slunečními paprsky a nízkou oblačností.

Svatý Valentýn: Ráno, dopoledne a zpočátku i odpoledne nízká oblačnost, potom na 80 až 90 % Ústeckého kraje jasno až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

Den po svatém Valentýnu: Mezi půlnocí až polednem převážně zataženo nízkou oblačností, pak v odpoledních hodinách od Kadaně až po Šluknov jasná obloha s tím, že nepřekvapí špetka, fakt jen špetka, vysoké oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

Další den po svatém Valentýnu: Během noci se mnohde zatáhne nízkou oblačností, ta se však tentokrát pravděpodobně rychle vytratí. Rychle znamená do 10:00 až 12:00. Pravděpodobně někdy krátce po obědě se přechodně vyjasní, ale jinak hodně vysoké oblačnosti a k večeru i oblačnost frontální, večer s deštěm (ve všech polohách). Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, ojediněle až 11 °C, nejnižší ranní teploty kolem 1 až -3 °C.

Druhá polovina února (poslední dva týdny meteorologické zimy) zřejmě žádnou zimní situaci nenabídne, tak třeba se dočkáme mrazivého a na sníh bohatého března, případně bílých Velikonoc. A kdo ví, snad i dalšího neidentifikovatelného létajícího objektu, který tentokrát odolá ef šestnáctce, přistane a nám spadnou čelisti.

Slunce v duši, drazí mimozemšťané!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru