ROZHOVOR: Všechny naše síly budou v létě venku, říká ředitel městské policie
Ředitel městské policie Most Jaroslav Hrvol. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – V Mostě se o víkendu stala tragická událost, kdy při sporu dospělých zemřelo malé dítě. Je vůbec v silách společnosti podobnému případu zabránit? Jaká je aktuální bezpečnostní situace ve městě? Odpovídá ředitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol.

Pane řediteli, zareagovala nějakým způsobem městská policie na sobotní událost?

My jsme zareagovali tak, že samozřejmě v okolí pietního místa, aby nedocházelo k žádným řekněme nepříjemným situacím, tak jsme instruovali hlídky asistentů prevenci kriminality a strážníků. Budou dohlížet na to místo. Jak se ale dá zareagovat na takovou událost? Je to tragédie, je to rodinná tragédie, bohužel se úplně nedá předjímat, co se lidem honí v hlavě a jakou strašnou věc udělají. Takže úplně se na to reagovat nedá. Samozřejmě, nás to strašně mrzí. Ale jak říkám, reakce úplně nemůže být adekvátní, protože prostě nevím, jak bychom tohle dokázali vyřešit.



Není tedy podle vás vůbec v silách Policie ČR nebo městské policie takové události zabránit?

Předejít se tomu nedá. Práce policie je ta, abychom pachatele takového hrozného činu dopadli v co nejkratší době. Podezřelý byl policií ve spolupráci s městskou policií dopaden. Teď je to předmětem vyšetřování Policie České republiky, která bude muset tento případ vyřešit. To je ta hlavní práce policie. Ale opravdu na tyto případy prevence nefunguje a děje se to ve všech městech, ve všech ve všech zemích. Bohužel se tomu předejít nedá a je to velmi smutné.

Má městská policie dostatek strážníků a asistentů prevence kriminality?

Z republikového hlediska, co se týče statutárních měst, tak máme druhý nejvyšší počet strážníků na počet obyvatel po Ostravě, což znamená, že jich je určitě dostatek. Samozřejmě budeme rádi za každého dalšího nového strážníka, protože je to potřeba. Nábor je také složitý, i když se nám celkem daří. Máme v současné době asi tři strážníky podstav, což si myslím, že je v celorepublikové měřítku velice solidní. Takže počet strážníků je dostatečný, máme také rekordní počet asistentů, konkrétně tedy 19, kteří jsou připraveni na letní sezonu. Uvažujeme o tom, že na letní sezonu opět povoláme správce lokalit, kteří budou v našich vyloučených lokalitách. Takže pěších hlídek na léto bude celá řada. Samozřejmě vypisujeme i přesčasové hodiny, aby strážníci opravdu byli v ulicích, ale město má cca 90 km² a není možné, aby byl v každé ulici pěší strážník. Máme lety prověřený systém, když denně máme kolem 150 oznámení na tísňovou linku 156, a je tedy potřeba mít minimálně tři až čtyři motohlídky, abychom dokázali garantovat dojezd v určitém čase. Bylo by opravdu nepříjemné, kdyby někdo v třeba takhle tíživé situaci zavolal o pomoc strážníky a my bychom měli jenom pěší hlídky a doběhli bychom na místo za hodinu. Takže to určitě nejde. Pěší hlídky musí být, ale musí být i motohlídky. Snažíme se to nějak vybalancovat. Aby to bylo tak akorát.

Jak je na tom Most s kriminalitou z pohledu městské policie?

Ono se teď hodně říkalo, že kriminalita nějak výrazně stoupla. Není to úplně pravda. Ona samozřejmě stoupla, asi o 10 procent oproti covidovým rokům. Logicky, protože byly lockdowny a tak dále, kdy kriminalita majetková i ostatní víceméně klesla. Nicméně teď se pomalu vrátila na hodnotu před covidem. Jenom pro představu: za rok 2022 byla nižší než v roce 2019, takže informace o tom, jak se to výrazně zhoršilo, nejsou pravdivé. Jinak co se týče této události, tak násilná trestná činnost je pořád stejná.

Jak městská policie zjišťuje, kde se lidé v Mostě cítí bezpečně a kde je podle nich méně bezpečno?

Máme informace od všech našich složek, to znamená asistentů, školní dohledové služby, strážníků. Máme různé přestupkové mapy, se kterými pracujeme. Máme mapu trestných činů a v neposlední řadě se ptáme našich občanů pomocí pocitové mapy, kde se třeba cítí a necítí bezpečně. Takže soubor těchto informací se snažíme vyhodnocovat a podle toho dáváme hlídky na konkrétní lokality. Toto léto zase bude opravdu extrémní v tom, že budou všechny naše síly venku. Budeme mít strážníky na přesčasech, nejvyšší počet asistentů, správce lokalit, školní dohledovou službu. Takže opravdu myslím, že naše městská policie dělá maximálně to, co může pro bezpečí obyvatel. Ale jak říkám, bohužel se stala tato tragická událost a já doufám, že už se to nestane a přeji městu, aby žilo opět normálním životem.

Je schopna městská policie pomoci lidem v tíživých životních situacích, mohou se na ni obrátit?

Stoprocentně. Všichni strážníci, asistenti, všichni naši pracovníci jsou proškoleni. Dokonce spolupracujeme s organizací SOFA, která se zajímá o ohrožené děti, existuje takzvaná karta KID, která instruuje strážníky, co mají dělat, jak se mají zachovat v určitých situacích. A koho vyrozumět, na koho se mohu obrátit, kdo jim pomůže. Těch organizací je celá řada, přes organizace města po různé neziskové organizace. Samozřejmě ty situace nelze řešit násilně. A samozřejmě městská policie komukoliv kdykoliv pomůže a může nám kdykoliv kdokoliv zavolat.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru