Rozsáhlý případ úvěrových podvodů za téměř třináct milionů! Pachatelé k obohacení využívali bezdomovce i fiktivní identity
Foto: Kuba Zápotocký
Most

Ústecký kraj, Děčínsko - Kriminalistům z oddělení hospodářské kriminality děčínského územního odboru se podařilo rozkrýt případ rozsáhlé trestné činnosti tří mužů z Prahy. Jedná se o případ rozsáhlých úvěrových podvodů a podvodů za téměř 13 miliónů korun, kdy ve více než 550 případech muži jednali v úmyslu se obohatit a získat neoprávněný majetkový prospěch.

Celý případ začali kriminalisté prověřovat v červnu 2021 na základě podnětu nebankovní společnosti, která našla určité nesrovnalosti v dokumentech dodaných ke smlouvě o úvěru. Po několika měsících mravenčí práce spočívající v rozkrývání stále většího množství případů podvodného jednání, kriminalisté zahájili trestní stíhání tří mužů ve věku 26, 29 a 33 let. V dubnu 2022 nejstaršího z nich obvinili ze zvlášť závažného zločinu úvěrového podvodu a zločinu podvodu a devětadvacetiletého muže obvinili ze zločinu úvěrového podvodu a podvodu spáchaného ve formě pomoci. V lednu 2023 nejmladšího muže obvinili z přečinu úvěrového podvodu, též spáchaného ve formě pomoci.

0806pcrdckz2

Foto: Policie ČR

Jednomu z mladších obviněných kriminalisté prokázali, že nejméně v období od září 2020 do prosince 2021 po domluvě nebo na pokyn nejstaršího obviněného, vyhledával a kontaktoval na území celé České republiky, převážně pak na území hlavního města Prahy, Středočeského a Ústeckého kraje, sociálně slabé občany a osoby bez stálého bydliště. Po těchto osobách za drobnou úplatu nebo pod různými smyšlenými legendami o sjednání práce požadovali založení bankovního účtu na jejich jméno a osobní údaje s tím, aby při založení účtu tyto osoby uvedly bankéři konkrétní autorizační kontaktní údaje, kterými však disponovali obvinění. Po získání dokumentů a přístupu k takto nově založenému bankovnímu účtu dále od takových osob požadovali předložení osobních dokladů, především občanského průkazu k pořízení oboustranné fotografie, popřípadě i dalších osobních dokladů. Nejmladší ze skupiny obviněných nahradil předchozího pomocníka v období konce roku 2021 do dubna 2022, který s takto získanými bankovními účty a vyfotografovanými osobními doklady dokonce obchodoval.

0806pcrdckz3

Foto: Policie ČR

V uvedeném období takto získané dokumenty následně nejstarší obviněný pozměnil ve svém notebooku. Jednalo se o nepatrné změny spočívající zejména v datu narození, rodném čísle, čísle dokladu, fotografii nebo čísle popisném. Dále prostřednictvím počítačového programu zcela nově vytvořil či upravil oznámení o přiznání invalidního či starobního důchodu a později vytvářel výplatní pásky skutečně existující společnosti. Následně za pomoci nově vytvořené fiktivní identity a těchto upravených dokladů prostřednictvím webových stránek bankovních i nebankovních společností žádal o uzavření smluv o poskytnutí finančních prostředků či mobilních telefonů.

0806pcrdckz4

Foto: Policie ČR

Protože po realizovaných domovních prohlídkách v únoru 2022 nejstarší ze skupiny s trestnou činností nepřestal, byl v dubnu 2022 v součinnosti s dozorujícím státním zástupcem podán návrh na jeho vzetí do vazby, který byl soudem Okresního soudu v Děčíně akceptován. Jeho vyšetřování probíhalo vazebně. Druhému z obviněných byl v této souvislosti proměněn původní podmíněný trest za předchozí trestnou činnost na nepodmíněný. Nejmladší z obviněných je stíhán na svobodě.

„V březnu 2023 kriminalisté ukončili vyšetřování a spisový materiál předložili  dozorující státní zástupkyni Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem s návrhem na podání obžaloby. V polovině měsíce dubna letošního roku dozorující státní zástupkyně podala obžalobu a případ nyní míří ke krajskému  soudu. Kriminalisté zadokumentovali škodu za téměř 13 miliónů korun. V případě prokázání viny u soudu hrozí obviněným trest odnětí svobody v rozmezí od 1 roku do 10 let," uvedla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru