Co se děje s použitou vodou? Patroni se vydali po jejích stopách
Foto: Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Most

Most – Ve čtvrtek 8. června se Patroni z 8. a 15. školy vydali prozkoumat, jak je to s vodou v Mostě. Společně absolvovali prohlídku čistírny odpadních vod v Chánově a podívali se i na Úpravnu vody v nedalekém Meziboří.


Kdo jsou vlastně Patroni? Jsou to žáci základních škol, kteří se zapojili do projektu MOST k přírodě. Hlavním cílem projektu Ekologického centra Most pro Krušnohoří „MOST k přírodě“ je podnítit zájem těch nejmladších obyvatel o životní prostředí v bezprostřední blízkosti jejich bydliště.


Že je voda cenná komodita a není jednoduché ji vyčistit se hned v úvodu Patroni dozvěděli z úst pracovníků místní čistírny odpadních vod. Po bezpečnostním školení a krátké prezentaci se vydali přímo do provozu. Patroni se v průběhu exkurze podívali na mechanické a biologické čištění, kalové hospodářství a bioplynovou stanici. Dozvěděli se, jak se pracovníci ČOV musí starat o baktérie, aby byly zdravé a pomáhaly jim s rozkladnými procesy i jakými stupni čištění voda musí projít, než je vypuštěna zpět do řeky Bíliny. K našemu velkému překvapení měli „Hvozdíci“, tedy skupina Patronů z 8. ZŠ, na pracovníky připravenou celou řadu všetečných otázek – Jak stará čistírna je? Zdali se obdobným způsobem čistí i jinde v Evropě? Jestli se sleduje kvalita vypouštěné vody atd.

1006voda2

Foto: Ekologické centrum Most pro Krušnohoří

Poté se Patroni přesunuli na Úpravnu pitné vody v Meziboří, která zásobuje pitnou vodou města Most, Litvínov, Duchcov, Teplice, Bílina, a částečně i krajské město Ústí nad Labem. Úpravna vody Meziboří je jednou z úpraven, které zajišťují výrobu pitné vody pro potřeby Severočeské vodárenské soustavy v Ústeckém kraji a byla postavena v letech 1954–1963 jako součást rozsáhlého vodního díla Fláje. Patroni se podívali na reakční a flotační nádrže, čerpací stanici a chemického hospodářství. Nechyběly ani laboratoře, kde je bedlivě sledována kvalita vody, která putuje ke koncovým zákazníkům.

„Věříme, že Patroni prožili zajímavé a poučné dopoledne a že vodou budou šetřit a nebudou ji zbytečně znečišťovat," dodali pracovníci ekologického centra na svém webu.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru