Velkorypadlo K 10 000 v dole Bílina stojí. Obsadili jej aktivisté z Greenpeace. Protestují proti rozšíření dolu
Na kolesovém rypadle je rozvěšeno několik transparentů. Aktivisty může vyhnat bouřka. Foto: Greenpeace
Most

Bílina – Na několik hodin ustal v hnědouhelném velkolomu Bílina kompletně provoz. Do dobývacího prostoru pronikli ekologičtí aktivisté. Provoz těžaři obnovili v osm ráno, s výjimkou velkorypadla K 10 000, na němž bivakuje 7 aktivistů. Pokud se nepřižene bouřka, chtějí tam vydržet do pátku.

„Mezi třetí a čtvrtou hodinou ráno jsme zaznamenali nezákonný vstup sedmi osob do dobývacího prostoru. Aktivisté vylezli na kolesové rypadlo K 10 000. Aby nedošlo k újmě na zdraví, případně nějakým škodám, okamžitě jsme zastavili veškerou činnost a začali prohledávat prostor, zda se v dole nevyskytují další osoby. Když se podezření vyvrátilo, mohli jsme v osm hodin ráno obnovit činnost. Samozřejmě bez kolesového rypadla," potvrdil informaci mluvčí důlní společnosti Lukáš Kopecký. Společnost Severočeské doly Bílina dle něj také ihned informovali Policii České republiky a Obvodní báňský úřad v Mostě. „Praxe je taková, že vyčkáme až slezou. V tu chvíli si je převezme policie. Oni moc dobře vědí, jak se zachovat, aby zkomplikovali ztotožnění své osoby. Ti nejzkušenější nepromluví 48 hodin, pak je musí policisté propustit, protože se dopustili jen přestupku," dodává mluvčí Kopecký. S aktivisty v kontaktu není. „Létají tu s dronem, vyvěšují transparenty, nekontaktují nás," uzavírá Kopecký.

S těžaři aktivisté sice nekomunikují, média však dostala tiskovou zprávu před šestou hodinou ráno. To už bylo sedm osob na kolesovém rypadle. Ze zprávy je zřejmé, že aktivisté pocházejí nejen z Česka, ale i z Polska a Německa. Na rypadle rozvěsili velký anglický transparent "End Fossil Crimes", který po několika hodinách vymění za český transparent "Konec těžby 2030". Protestují tak proti rozšíření a prodloužení těžby na dole Bílina před pondělní valnou hromadou firmy ČEZ, pod kterou spadá těžební společnost Severočeské doly.

greenpace anglické logo

Aktivisté rozvěsili loga i v anglickém jazyce. Foto: Greenpeace

Těžební firma Severočeské doly získala povolení k rozšíření dolu od Obvodního báňského úřadu v Mostě letos v březnu a česká kancelář Greenpeace se proti tomu odvolala. Organizace Greenpeace dlouhodobě kritizuje plány na těžbu až do roku 2035 a označuje je za klimatický zločin. „Současné povolené plány počítají s těžbou do roku 2030. Vydávají se na určité území a jeho vytěžení odhadujeme právě do tohoto roku. Nicméně společnost podala žádost o rozšíření těžby na další území. Zda jej získá, to záleží na politicích," potvrdil mluvčí těžařské společnosti Kopecký. Pokud k tomu dojde, těžba se posune ve směru na Mariánské Radčice na Mostecku.

Greenpeace upozorňuje, že nejde jen o rozšíření o další území, kritizuje i další parametry žádosti. „Severočeské doly spadající pod ČEZ si zde požádaly o časově neohraničené prodloužení těžby, a to navzdory tomu, že vláda České republiky chystá konec uhlí do roku 2033. Hrozí tak pokračování těžby i ve 40. letech. Nikdo přitom neřeší dopady, které vytěžené uhlí bude mít na klima. Tímto společnost ČEZ vyzýváme, aby od svého záměru prodloužit těžbu na Bílině ustoupila," vysvětluje koordinátor energetické kampaně Greenpeace Jaroslav Bican.

Organizace Greenpeace kromě samotného povolení k těžbě také napadla kladné stanovisko, které k rozšíření těžby vydalo ministerstvo životního prostředí po vyhodnocení vlivu na životní prostředí (tzv. proces EIA) v době, kdy ho vedl bývalý ministr Richard Brabec. Greenpeace kritizuje především fakt, že nikdy nebyly posouzeny negativní dopady spálení bílinského uhlí na klima. Uhlí z dolu Bílina zásobuje nedalekou velkou uhelnou elektrárnu Ledvice, několik tepláren i lokální topeniště. Záměr počítá s vytěžením necelých 50 milionů tun uhlí, podle posudku MŽP má mít na svědomí v průměru 11,5 milionu tun CO2 ročně.

Greenpeace také kritizuje, že platnost vydaného povolení k hornické činnosti na Bílině není nijak závazně časově ohraničena. Těžba je limitována pouze vymezením plochy, na které může probíhat. V případě snížení objemu těžby a jejího pomalejšího postupu by tak hornická činnost mohla probíhat i mnoho let po roce 2035.

greenpace celkový pohled

Aktivisté obsadili kolesové rypadlo K 10 000. Ostatní činnost dolu byla ráno obnovena. Foto: Greenpeace

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru