VÝSTRAHA: Na Ústecký kraj se ženou extrémně silné bouřky, kroupy a vítr. Meteorologové nevylučují ani tornáda
Foto: město Louny
Most

Ústecký kraj - Český hydrometeorologický ústav vydal další varování ohledně bouřek a větru. Výstraha platí od 22.6.2023 18:00 do 23.6.2023 04:00 hod.

V podvečer, večer a v první polovině noci se v západních, severozápadních a postupně i severních oblastech Čech mohou vyskytnout extrémně silné bouřky. Budou mít k dispozici mnoho dostupné energie, výrazný střih větru. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na poletující či padající předměty, případně i kroupy. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod.

Hlavním rizikem budou velmi silné nárazy větru i přes 100 km/h, velké kroupy i kolem 5 cm - zejména pak v případných izolovanějších silných buňkách – supercelách, a intenzivní přívalové srážky.

„S ohledem na některé zvýšené parametry (silné stáčení větru v nižších hladinách a nízkohladinový střih) nemůžeme vyloučit i vznik tornáda – zejména v případě izolovanějších silných bouřkových buněk (supercel) zpočátku večera. Nutno ale zmínit, že šance je i tak malá," píše Český hydrometeorologický ústav.

2206vystraha

Zdroj: ČHMÚ

 

Vývoj situace

První intenzivní bouřky by se měly tvořit v alpské oblasti na JZ Německa kvečeru a večer a postupovat rychle nad Z a SZ oblasti Čech. Zde se mohou zpočátku objevit ještě i izolovanější intenzivní bouřky – supercely, ve kterých je zejména největší riziko velkých krup, nebo v krajním případě i tornáda. Bouře ale budou mít tendenci se poměrně rychle slévat do většího lineárního komplexu, který by měl postupovat během noci až do severních/východních Čech - patrně v podobě tzv. bow echa (typická radarová signatura ve tvaru prohnutého luku)
Na jeho čele čekejte intenzivní a rozsáhlé nárazy větru i přes 100 km/h. S ohledem na to, že v této oblasti dlouho nefoukalo, může být impakt opravdu výrazný. Riziko velkých krup bude i nadále. Pravděpodobnost případného tornáda se bude naopak snižovat.
Intenzivnější bouře by se měly dostat i dále na východ území, ale je otázka, zda nebude docházet k částečnému slábnutí a jakým způsobem bude systém propagovat na SV a V a ovlivní Moravu a Slezsko.

Nejistoty

Částečně nejistá je v tuto chvíli přesná lokalizace vzniku bouří a jejich přesný postup a načasování. Nevylučujeme, že se první izolované bouře mohou objevit už během pozdního odpoledne v oblasti Šumavy a Krušných hor. Na ně budeme případně operativně reagovat výstrahou na pozorovaný jev.
Zároveň se většina intenzivních bouří může vyskytnout i těsně za hranicemi v Bavorsku, ale šance pro tento scénář je spíše malá.

Doporučení

"Důrazně doporučujeme sledovat obyvatelům západní a severozápadní poloviny Čech v podvečerních a večerních hodinách aktuální radarová data. Situaci budeme samozřejmě sledovat a informovat na sociálních sítích," píše ČHMÚ.

Průběh situace večer a během noci jak to aktuálně vidí model ICON. Přesný průběh – časový i lokalizace – není zcela jasná ani teď. Neznamená to také, že se extrémně silné bouře objeví v celé oblasti výstrahy! Foto zdroj: FCB ČHMÚ

2206mapa1

2206mapa2

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru