Na demonstraci v Krupce přijeli Romové až z Moravy. Co je k tomu přimělo?
Foto: Kuba Zápotocký
Most

Krupka-Maršov – V úterý 18. července se v Krupce-Maršově konala demonstrace, podle zúčastněných se tu sešly stovky lidí, které přijely podpořit desítky dalších z celé republiky. Důvodem demonstrace bylo to, že tu ve sklepě v jednom z panelových domů mělo údajně docházet ke zneužívání dětí.

Lidé se sešli přímo u místa, kde k těmto událostem mělo docházet. Na místě jsme oslovili zúčastněné, kteří nám ve zkratce popsali, k čemu tu mělo dojít a o čem se mluví. „V tomhle vchodě (na fotografii) žili dva Moldavané, kteří si tahali do sklepů malé romské děti a požadovali po nich, aby se svlékaly a prováděly orální sex a další praktiky," sdělil naší redakci jeden z účastníků.

1907demonstracekz3

Foto: Kuba Zápotocký

Od místa demonstrace šel pochod k místní policejní stanici, kde demonstranti vyzývali policisty, aby se k situaci vyjádřili. Podle jejich slov ale ze stanice nikdo ven nevyšel. Demonstranti se posléze vydali zpět na místo shromáždění.

Na sociálních sítích původně kolovalo, že se mělo jednat o Ukrajince, to ale policie vyvrátila. V neděli 16. července kolem sedmé hodiny večer tu došlo k fyzickému napadení mezi několika lidmi, část z nich byla pod vlivem alkoholu. K tomu došlo zřejmě na základě vyhrocené situace. Událost okomentovala policie.

„Věcí se zabýváme pro podezření z přečinu výtržnictví. Dále vyvracíme informace, které se objevují na sociálních sítích, že incidentu se měly zúčastnit osoby ukrajinské národnosti. Tepličtí kriminalisté po všech získaných poznatcích a informacích obvinili 33letého muže moldavské státní příslušnosti z trestného činu výtržnictví. V případě soudem uznané viny mu hrozí trest odnětí svobody až do výše dvou let. Po provedených úkonech bude muž předán do rukou cizinecké policie. Ze strany cizinecké policie s ním bude vedeno řízení o správním vyhoštění za účelem opuštění území členských států Evropské unie a Schengenského prostoru. Policisté se i nadále případem zabývají," uvedl policejní mluvčí Kamil Marek.

 

1907demonstracekz2

Ke konci demostrace postávaly u domů hloučky lidí. Foto: Kuba Zápotocký

„Romy tahle událost hodně semkla. Mají to nastavené jinak, přijeli sem lidé z Děčína, Prahy a dokonce i z Jižních Čech a Moravy. Bohužel tady k tomu dochází běžně, že někteří Romové prodávají svoje děti cizincům a berou si za to peníze. Neslyšíme to poprvé, bydleli jsme na tomto sídlišti dost dlouhou dobu. Je hrozné, že v tom figurují děti, nedivím se, že to všechny tak nadzvedlo ze židlí," uvádí další z dotázaných účastníků.

Demonstrace podle slov přihlížejících probíhala v poklidu. Policisté zasahovat nemuseli.

1907demonstracekz4

Foto: Kuba Zápotocký

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru