Hygienici kontrolovali kvalitu zmrzliny, ve více než stovce vzorků našli nadlimitní množství bakterií
Ilustrační foto
Most

ČR - Před začátkem školních prázdnin ověřovali hygienici v ČR výrobu a prodej zmrzliny v restauracích, kavárnách a především v sezónních stáncích. Provedli celkem 473 kontrol. Dále bylo prověřeno celkem 751 stánků s občerstvením v rekreačních oblastech nebo v místech zvýšeného turistického ruchu. Výsledky v obou případech svědčí o nedodržování hygieny výroby.

„V rámci kontrol kvality zmrzliny byly provedeny i odběry vzorků zmrzliny na mikrobiologický rozbor. Těch bylo odebráno 399. Vzorky jsou v současné době analyzovány, ale již 132 jich nevyhovělo s nadlimitním množstvím bakterií čeledi Enterobacteriaceae. V jednom případě byla zachycena bakterie stafylokok,” uvedl ředitel odboru Ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum.

Nejčastěji se hygienici při kontrolách setkávají s tím, že nejsou vytvořeny přijatelné podmínky pro osobní a provozní hygienu, zejména v sezónních stáncích. Pracovníci si nemají kam uložit civilní oděvy, postrádají oděv na převléknutí, není jim zajištěna možnost umýt si ruce v tekoucí teplé vodě, chybí vhodné prostory pro uložení úklidových pomůcek a prostředků a v některých případech není k dispozici vyčleněné sociální zařízení (WC).

V případě kontroly zmrzlin byly pak zjištěny nedostatky v úklidu provozovny nebo v sanitaci výrobníků zmrzliny a ve skladování, kdy potraviny nebyly chráněny před kontaminací. Prodejci také mnohdy nezveřejňují alergeny ve vlastních výrobcích. U občerstvení zaznamenali hygienici problémy v dodatečném zamrazování, prošlé době použitelnosti, neznačení vlastních rozpracovaných či hotových pokrmů, nedodržení teplotního řetězce, společného skladování neslučitelných druhů potravin nebo používání nevhodných obalů neurčených pro potraviny, např. skladování pečiva v pytlích na odpad.

Za zjištěné nedostatky v rámci kontrol kvality zmrzliny bylo ve sledovaném období uloženo 85 pokut v celkové výši 189 500 Kč a vydáno 113 různých nápravných opatření, nejčastěji provést sanitaci výrobníku nebo celé provozovny. V dalších případech byla činnost pozastavena do doby odstranění zjištěných závad nebo do prokázání nezávadné výroby zmrzliny. V rámci zjištěných závad u stánků s občerstvením pak bylo uloženo 79 pokut v celkové výši 191 300 Kč, přičemž další pokuty se stejně jako v případě kontroly zmrzlin připravují ve správních řízeních. Ve dvou případech byl z důvodu závažnosti stavu stánek na místě uzavřen, 8 provozovnám byla pozastavena činnost do doby odstranění nedostatků a v 15 případech byl nařízen úklid a sanitace.

Na další kontroly stánkového prodeje občerstvení se pracovníci krajských hygienických stanic chystají i v následujících prázdninových dnech.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru