Ženy tvoří většinu nezaměstnaných, přesto jich pracuje nejvíce v historii. Co je žene do práce?
Ženám velmi pomáhá režim tzv. home office a částečné úvazky. Mohou tak práci snadněji skloubit s rodinným životem. Foto: CC0
Most

Česká republika – Podle statistiky Úřadu práce ČR, která hodnotí údaje za červen letošního roku, tvoří většinu z celkového počtu evidovaných uchazečů ženy. Bylo jich 138 851 a tvořily 55,6 % z celkového počtu uchazečů o zaměstnání.

 

Přesto jich podle údajů Českého statistického úřadu nyní pracuje nejvíce v historii. I to je důvod, proč míra nezaměstnanosti v Česku opět klesla. „V květnu vůbec poprvé v historii novodobé České republiky, píšící se od roku 1993, dosáhla míra zaměstnanosti žen úrovně 70 procent. To znamená, že letos v květnu právě 70 procent žen z věkové skupiny 15 až 64 let mělo zaměstnání, včetně toho na částečný úvazek, případně zaměstnávalo sama sebe, což se týká třeba podnikatelek nebo živnostnic. Mezi zaměstnané řadí statistici také ty ženy, které jsou na mateřské dovolené, přičemž před nástupem na ni pracovaly,“ podotýká ekonom Lukáš Kovanda.

Jedním z důvodů, proč se ženy zapojují do pracovního procesu je ochota zaměstnavatelů nabízet práci na částečný úvazek, byť dle statistických údajů v tomto ohledu Česko velmi zaostává za západními zeměmi Evropské unie. „Od doby covidu navíc zaměstnavatelé i v Česku ochotněji přistupují na režim práce z domova – home office.

Jak rozšířenější částečné úvazky, tak častější home office usnadňují ženám skloubení práce s mateřstvím a podporují jejich zaměstnanost třeba tím, že stoupá podíl žen, které se po mateřské dovolené vrací do zaměstnání,“ podotýká ekonom.
Ženy také žene do zaměstnání současná ekonomická situace, kterou drtí současná inflační vlna. Podle ekonomů jsou mnohé nuceny přibírat si druhý úvazek, třeba částečný, aby vůbec mohly mimořádnému růstu cen čelit.

Více uplatnění získávají ženy také díky tomu, že naše populace stárne. „Demografické stárnutí populace pak zvyšuje poptávku po pracovních pozicích ve zdravotnictví či v oblasti sociální péče, jež rovněž ženy zhusta obsazují,“ podotýká Kovanda, který nejzásadnější příčinu vidí v postupné proměně struktury české ekonomiky: „Těžkou průmyslovou výrobu, fyzicky velmi náročnou, nahrazují moderní, mnohem více automatizované procesy, přičemž se současně s růstem HDP na obyvatele a bohatnutím celé společnosti více rozvíjí sektor služeb, v němž ženy často nalézají uplatnění."

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru