Zámek Poláky. Foto zdroj: FCB Miloš Dempír
Most

Poláky – Zámek Poláky znovu ožívá. Po letech chátrání patří mezi nově zpřístupněné památky v Ústeckém kraji.

„Nachází se mezi Žatcem a Kadaní a představuje ukázku zachráněné památky po desítky let trvající devastaci. Zámecká instalace vás přenese do doby první republiky. Otevřeno je v červenci a srpnu denně kromě pondělí, vždy od 10 do 17 hodin," zve všechny na návštěvu zámku jeho majitel Miloš Dempír.

3006polaky2 f6e79

3006polaky3 edc33

Foto zdroj: FCB Miloš Dempír

Zámek Poláky

Jedná se o barokní zámek z roku 1765, přestavěný v roce 1928 v novobarokním stylu. Jsou zde dochované interiéry z doby první republiky, renesanční sklepení, hospodářský dvůr, předzámecká zahrada, anglický park.

Po roce 1948 zámek získal do držení místní státní statek. V interiérech byly umístěny kanceláře, byty zaměstnanců a později i archiv. Poněkud překvapivě se po celá desetiletí zachovala vnější i vnitřní výzdoba zámku, soubor kachlových kamen a dalších doplňků. To se však změnilo po roce 1990, kdy byl zámek navrácen do vlastnictví potomkům původního majitele. Ti jej pak nabídli k prodeji a během 30 let se ve vlastnictví objektu vystřídala řada právnických osob. Na zámku víceméně neprobíhala ani minimální údržba, celý areál byl kompletně vyrabován a postupně se dostal do havarijního stavu.

Nový majitel v roce 2020 podnikl první kroky k záchraně celého komplexu. (Zdroj: Zámek Poláky)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru