V kamionu byla naložena už i samotná špička věže. Foto: redakce
Most

Most – V pondělí přijel k jezeru Most první kamion s částmi dvanáctimetrové repliky Eiffelovi věže. Bude součástí Olympijského parku a symbolika je jasná – už za několik dní startují Olympijské hry v Paříži. Povedené je i heslo českého olympijského festivalu, které dokázalo dokonale zakomponovat místo, kde se letošní olympijský park nachází, tedy jezero Most – heslo zní MOST DO PAŘÍŽE.

Ikonická stavba věže původně v plánech Českého olympijského výboru nefigurovala. Nápad vznikl náhodou. „Když náš architekt Petr Kolář začal rozkreslovat rozvržení olympijského festivalu u jezera Most, tak tam zakreslil jako dominantu celého areálu Eiffelovu věž. Nás ta myšlenka nadchla, takže jsme začali řešit, jak by mohla vypadat, z jakého materiálu a kdo by ji vyrobil," popisuje historii této myšlenky tisková mluvčí Českého olympijského výboru Veronika Linková.

Nakonec se pro výrobu zvolil tisk na 3D tiskárně. „Věříme, že to bude hightlight celého festivalu u jezera Most a dominanta, která sem přitáhne řadu lidí. Těšíme se na to, jak ozdobí olympijský festival," podotkla mluvčí ve chvíli, kdy všichni netrpělivě očekávali příjezd prvního kamionu.

Stavebnici repliky věže během tří měsíců vyrobila  česká společnost 3DDen. „Samotný tisk byl na celém procesu to nejjednodušší. Naopak nejnáročnější bylo z té Eiffelovy věže udělat stavebnici, která půjde dobře složit a dobře vytisknout," uvedl CEO a zakladatel společnosti 3DDen Honza Hřebabecký. Výroba repliky by se dala vyčíslit na více než milion korun, přičemž jednu třetinu platil Český olympijský výbor, dvě třetiny prostřednictvím barteru řešil partner festivalu. Věž u jezera po konci Olympijského festivalu nezůstane.

Co se týče výroby Eiffelovky, to nejtěžší mají pracovníci společnosti už za sebou, jednotlivé dílky seskládali do větších dílů, které přivezly na místo kamiony. Seskládat větší komponenty na místě dohromady už dle Honzy Hřebabeckého nebude nijak náročné. 

Aby stavba byla bezpečná a stabilní, spolupracovala společnost 3DDen s odborníky na statiku z ČVUT, kteří doladili řešení.

Dominanta Olympijského festivalu bude 12 metrů vysoká a bude sloužit turistům po dobu festivalu jako jeden z fotopointů. 

Olympijský festival nabídne po dobu Her přes 50 sportů, bude sloužit nejen pro fandění, setkávání se s olympioniky, ale i jako inspirace pro rodiny s dětmi, jaký sport zvolit. „Tady si budou moci děti i dospělí vyzkoušet téměř jakýkoliv sport – od moderních přes ty tradiční jako je šerm či box," láká k návštěvě olympijského parku Veronika Linková.

Na místě jsou už nyní připraveny například beachvoleybalové hřiště a skatepark. „Na hřiště pro plážový volejbal se navezlo přes 700 tun písku. Po skončení festivalu má o písek zájem místní veslařský oddíl, protože by chtěli vybudovat areál pro trénování přímořského veslování, což bude jedna z disciplín olympijských her v Los Angeles. Taktéž prvky ze skateparku zůstanou v Mostě," prozradila mluvčí. 

Molo s fotopointem v podobě nápisu Most na jezeře zůstane. Foto: město Most

Práce zdaleka ještě nejsou u konce, pořadatelé z Českého olympijského výboru musí do začátku her třeba postavit ještě bazén a molo, ze kterého budou sportovci nastupovat na vodní sporty jako je jachting či veslování. Kromě toho nechá jedno molo postavit i město Most, a to bude obsahovat i fotopoint s nápisem Most. To na jezeře už zůstane. 

 

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru