Most – Letos je to již osmý rok, kdy mostecký prodejce vozů Hyundai a Suzuki Autosalon Most podporuje modelku, spisovatelku a ředitelku nadačního fondu Veroniku Kašákovou. V polovině tohoto měsíce si v autosalonu převzala další vůz, se kterým bude vyrážet na cesty napříč Českem, je jím nový Hyundai Tucson.

Josef Solnař, spolumajitel Autosalonu Most před osmi lety vyslyšel Veroniku Kašákovou, když za ním přišla, že má sen pomáhat dětem z dětských domovů, ale potřebuje auto, na které nemá peníze. Veronika Kašáková pak o něco později založila svůj nadační fond, který pomáhá dětem při odchodu z dětských domovů.  Tyto náctileté děti, i když již dospělé, odcházely z dětských domovů zcela nepřipravené na reálný svět. To Veronika Kašáková moc dobře ví, sama v dětském domově ve Vysoké Peci vyrůstala, a nebýt tehdy pomoci přátel, odchod z dětského domova by hladce nezvládla. Najednou nebyly peníze, byly dluhy a nebyly žádné zkušenosti.

Nadační fond pracuje s dětmi, ale i s pedagogickými pracovníky z dětských domovů

Nadační fond Veroniky Kašákové se opírá o heslo: „Děti z dětského domova ztrácí domov dvakrát – poprvé, když jsou odebrány biologické rodině a podruhé, když vychází z dětského domova do reálného světa.“ Dnes díky projektu Restart pomáhá dětem z dětských domovů, se kterými pracuje již v dětských domovech a doprovází je i poté co dospějí a domov opustí, a nově pracuje i s řediteli a pedagogy dětských domovů v projektu Start. 
„To je velké téma, které se těžko komunikuje, ale práce pedagogických pracovníků v dětských domovech je tak psychicky náročná a tak málo ohodnocená, že jsme se rozhodli vytvořit projekt nejen pro děti, ale také pro ředitele a pedagogy dětských domovů. Odezva zatím není taková, jakou bychom si přáli. Ale už máme první úspěchy, na které jsem nesmírně pyšná, dětský domov Pardubice, Příbram a Krásná Lípa. Na základě projektu vyměnili celý svůj pedagogický sbor. To je opravdová transformace,“ prozradila Veronika.

Noví průvodci

„Máme prvního človíčka, který bude doprovázet děti z dětských domovů. Jedná se o mladou ženu, co vyrůstala v dětském domově, má tedy stejné zkušenosti, stejné šrámy, stejné jizvy, tak, jako jsem měla já. S tou teď pracujeme a ona se stane průvodcem dětí z dětských domovů. My si ji vypliváme, financujeme její výcvik i supervize, musíme jí pomoct, aby ona mohla pomáhat dál.  Pak se stane naším zaměstnancem. Takto hodláme pracovat i s dalšími. To je moje velká vize a tato mladá žena je prvním človíčkem, tak uvidíme, jak to bude fungovat,“ uvedla Veronika Kašáková.

Nadační fond shání psychology a terapeuty

 „Na základě šesti let co projekt Restart máme, jsme zjistili, že mnoho těch mladých lidí, s kterými pracujeme, mají tak těžká traumata, že jim podpora průvodce nestačí k tomu, aby se uzdravili vnitřně. Proto jsme domluvili spolupráci se třemi terapeuty, jejichž služby ještě nabízíme jako nadstavbu k projektu Restart. Takže ten mladý člověk může docházet na terapie a my je financujeme. Avšak terapeutů je málo, takže bychom přivítali spolupráci s dalšími. Takže pokud má nějaký psycholog či terapeut zájem, ať se nám přihlásí,“ vyjádřila Veronika.  

Film Amerikánka

V září tohoto roku se v kinech bude promítat premiéra filmu Amerikánka režiséra Viktora Tauše. Film upozorňuje na život dětí z dětského domova z dob komunistických. Ten to film se dotýká i Nadačního fondu Veroniky Kašákové: „Viktor v tom filmu a i v představení Amerikánky obsadil děti z dětských domovů a náš nadační fond jim všem poskytl průvodce a terapie. Zaštiťovali jsme péči pro ty děti a jsme jejich partnerem. Viktor také už vybral milión korun pro náš nadační fond a je to pro nás i obrovské promo. Televize NOVA je hlavním partnerem, takže i televize NOVA na vyhlášení cen Český slavík našemu nadačnímu fondu předala půl milionu korun.“

Dětský letní tábor

V příštím roce by se měl uskutečnit první letní tábor pro děti z dětských domovů. Měl by to být turnus pro děti v programu Restart a pro průvodce, takže nejen pro děti, které se v dětském domovu nacházejí, ale i pro ty, které z nich již vyšly. “Ještě uvidím, jak to kapacitně vyjde, ale udělám tak nadstandardní program pro ty děti, že se může stát, že to potom budeme nabízet veřejnosti a snad se tak dostaneme do nějakého zisku,“ doplnila Veronika.

Autosalonu Most patří velké díky

Jízdu ve voze Hyundai Tucson a spolupráci s Autosalonem Most si Veronika Kašáková velmi pochvaluje: „Nesmírně si této spolupráce cením a jsem se všemi vozy, které mi za celou dobu poskytli, strašně spokojená. Teď mi už poněkolikáté předali nový Hyundai Tucson a řekla bych, že už jsem díky němu docela zhýčkaná. Mám ráda tento vůz, cítím se v něm bezpečně, je pohodlný, komfortní, na silnici skvěle sedí. Kohokoliv v něm svezu, tak je nadšený a to fakt doslova každý. A já se v něm cítím nejlépe, když se občas s někým svezu v jiné značce, moc ráda se do svého vozu vracím. A to díky panu Solnařovi a milým pracovníkům Autosalonu Most. Všem moc děkuji,“ dodala Veronika Kašáková.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru