Uhelná elektrárna Počerady. Foto: skupina Sev.en
Most

Počerady – Ekologičtí aktivisté dnes médiím rozeslali zprávu, že se jim podařilo u soudu dosáhnout zrušení rozsáhlé výjimky z limitu na vypouštění toxické rtuti pro uhelnou elektrárnu Počerady. Rozsudek soudu zatím skupina Sev.en, která uhelnou elektrárnu nedaleko Mostu provozuje, nechce blíže komentovat, dokud se s ním neseznámí.

Rozsudek je dle vyjádření mluvčího Greenpeace Lukáše Hrábka již pravomocný, provozovatel elektrárny může proti němu podat kasační stížnost. „To ale nemá žádný odkladný vliv na rozsudek," dodal Hrábek.

Elektrárna Počerady instalovaným výkonem 1 000 MW patří k největším tepelným elektrárnám v republice. Elektrárna poskytuje tzv. podpůrné služby pro přenosovou soustavu a podílí se tak na zajištění stability sítě.

Elektrárna nyní bude muset dle informací nevládních organizací, které usilovaly o zrušení výjimky, zastavit provoz. Dva z pěti bloků měla dle nich elektrárna odstavit už 1. července, kdy část výjimky přestala platit. Kdyby dnes soud výjimku nezrušil, pro další blok by přestala platit 31. prosince a pro poslední dva bloky 30. června 2025. „Krajský soud v Ústí nad Labem dnes rtuťovou výjimku zrušil z důvodů závažných pochybení při zjišťování skutkového stavu, jejichž vlivem byly limity udělené elektrárně v emisní výjimce významně nadhodnoceny,"  informuje Eliška Beranová, právnička Frank Bold, která se emisním limitům dlouhodobě věnuje.

V 90. letech prošla Elektrárna Počerady rozsáhlou ekologizací a jako první v zemi uvedla do provozu odsířené výrobní bloky. V letech 2014-2015 následovala další vlna ekologizace bloků 2 až 5, která snížila emise oxidů dusíku o 60 %. Po převzetí elektrárny skupinou Sev.en v závěru roku 2020 pokračovaly další rozsáhlé úpravy v řádu miliard korun. „Na splnění ekologických limitů pracujeme intenzivně už od chvíle převzetí Elektrárny Počerady. Jedná se ale o složitý a náročný technologický proces, který není stejný pro všechny elektrárny a dokonce ani pro všechny bloky v jedné elektrárně. V našem zájmu je výrobou v Počeradech co nejméně zatěžovat životní prostředí. Rozptylová studie, kterou jsme k žádosti o výjimku dokládali, jasně dokazuje, že výjimka má na životní prostředí zanedbatelný či dokonce neměřitelný vliv. Ke stejnému závěru došel u obdobného sporu v případě Elektrárny Chvaletice i Nejvyšší správní soud, když konstatoval, že výjimka neohrožuje vysokou úroveň ochrany životního prostředí," okomentovala situaci mluvčí společnosti Sev.en Eva Maříková.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru