Ilustrační foto: e-deniky.cz
Most

ČR - Lidé chtějí, aby si Česko ponechalo déle v provozu uhelné elektrárny. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK. Pro rychlejší útlum těžby je pouze čtvrtina lidí. Většina si myslí, že by Česko mělo odejít od uhlí až za 10 až 15 let. Hlavním důvodem je to, že stát za uhlí nemá náhradu. Za nejzávažnější následek útlumu těžby považují lidé výrazné zdražení energií.

„Z průzkumu vyplývá, že česká veřejnost v kontextu energetické krize a situace na mezinárodní scéně zatím považuje uhlí za jeden ze stabilních a potřebných energetických zdrojů v České republice. Ačkoliv data ukazují, že Češi vnímají budoucí přechod k bezemisní energetice a náhradě uhlí za obnovitelné a jaderné zdroje jako nevyhnutelný, v současné chvíli to nepovažují za rychle realizovatelné. Očekávají tyto kroky v horizontu deseti a více let a s jistotou záložního řešení v podobě uhelných zdrojů,“ říká Tomáš Rychecký z agentury STEM/MARK.

„Nejjednoznačnější odpovědi zazněly v oblasti energetické nezávislosti. Že by ČR měla zůstat ve výrobě energií soběstačná, si myslí 8 z 10 respondentů. Nákup elektřiny ze zahraničí pak považuje za finančně náročný 75 % dotázaných a 7 z 10 se obává, že by to mohlo oslabit konkurenceschopnost naší ekonomiky. Připravovaná státní energetická koncepce do budoucna počítá s tím, že základem české energetiky budou jaderné a obnovitelné zdroje. Téměř polovina respondentů to považuje za dostatečné řešení energetické situace v ČR, zároveň se však domnívá, že bychom si i tak zatím měli ponechat uhelné elektrárny," uvádí dále agentura STEM/MARK.

>

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru