Díky letnímu programu mostecké Diakonie si děti mohly užít prázdniny plné pro ně nedosažitelných zážitků. Foto: Diakonie Most
Most

Most – Letní prázdniny se chýlí ke konci a pro děti z Diakonie Most to bylo období plné nezapomenutelných zážitků. Mostecká Diakonie, která se dlouhodobě zaměřuje na práci s dětmi z chudých rodin a sociálně znevýhodněného prostředí, uspořádala sérii akcí, které dětem umožnily strávit léto aktivně a smysluplně. Díky finanční podpoře statutárního města Most a sbírce Krabice od bot mohly děti prožít léto, které by jim jinak zůstalo nedosažitelné. Nyní se Diakonie Most plynule přesouvá k přípravě sbírky „Školákům od srdce“, která pomůže dětem z chudých rodin s vybavením na nový školní rok. 

Diakonie Most a město Most spolupracují již řadu let na řešení sociálních problémů ve městě. Sociální pracovnice Diakonie se zaměřují na podporu ohrožených rodin, a tím pomáhají zlepšovat situaci ve městě.  

„Jsme velmi rádi, že město Most dlouhodobě podporuje naše aktivity a spolupracuje s námi na zlepšení podmínek pro děti z ohrožených rodin. Bez této finanční podpory bychom nemohli dětem poskytnout tak pestré a kvalitní zážitky,“ uvedla Markéta Strížová, ředitelka mosteckého střediska Diakonie. 

„Pro děti, se kterými pracujeme, jsou prázdniny často obdobím nudy a nevyužitého času, což může vést k nežádoucím sociálním jevům. Naším cílem je ukázat jim alternativy a poskytnout smysluplné aktivity, které je obohatí a motivují," doplnila Markéta Strížová.  

Program Diakonie zahrnoval řadu výletů a akcí, které dětem umožnily nejen prožít dobrodružství, ale také rozvíjet své schopnosti a poznávat nové věci. Letní sezónu odstartoval červnový víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny, kde si pěstouni mohli v neformálním prostředí splnit své vzdělávací povinnosti a sdílet své zkušenosti.  O prázdninách pak děti navštívily například Oblastní muzeum Most, kostel Nanebevzetí Panny Marie, Zoopark Chomutov, Bagrpark Most nebo Jump Family Most.

„Naše klientské děti se obvykle nikam nedostanou, některé z nich nikdy neopustily hranice města Mostu. Ačkoliv zde celý život žijí, neměly nikdy šanci navštívit třeba taková místa jako místní muzeum nebo kostel, natož pak vyjet na nějaký výlet. Naším cílem je jim tyto příležitosti poskytnout a ukázat jim svět za hranicemi jejich každodenní reality,“ uvedla sociální pracovnice Michaela Krlínová. 

Nejvýznamnější akcí byl však týdenní příměstský tábor, který se letos konal pro dvacítku dětí z klientských rodin Diakonie. Program tábora zahrnoval výlet na Klíny s bobovou dráhou, návštěvu místní Alpakárny, Lezeckou arénu v Jirkově a velký výlet do zábavního parku Mirakulum. Týden byl zakončen „Buřtovou“, kde se děti nejen bavily, ale také překonávaly své strachy a učily se novým dovednostem. „Nejvíc se mi líbila bobovka, kde jsem překonala svůj strach, a pak určitě páteční Buřtová, kde nám pan účetní dělal airbrush tetování,“ podělila se o své dojmy účastnice tábora Jindřiška. 

Celý program byl z větší části financován ze sbírky Krabice od bot, konkrétně z její letní kampaně „Za lepší prázdniny“. Tato sbírka, která funguje na celorepublikové úrovni, je zaměřena na zkvalitnění trávení volného času pro děti ze sociálně slabších rodin. „Každý rok se snažíme dětem nabídnout jiný, ale vždy pestrý program, který je nejen zabaví, ale také jim přinese nové zážitky a dovednosti,“ uvedla sociální pracovnice Michaela Krlínová. „Je to náročná práce všechno zorganizovat, ale když vidíme radost v očích dětí, stojí to za to.“ 

„Ráda bych poděkovala všem našim pracovníkům, kteří se na organizaci letních aktivit podíleli, ale také našim donátorům, zejména sbírce Krabice od bot a statutárnímu městu Most, bez jejichž podpory by to prostě nešlo,“ dodala na závěr Markéta Strížová. 

Zatímco letní výlety a aktivity pomalu končí, plynule se přesouváme do příprav na další důležitou akci – sbírku Školákům od srdce. Sbírka proběhne o víkendu 31. 8. – 1. 9. 2024 od 10 do 18 hodin ve vybraných hypermarketech Tesco, včetně toho mosteckého, kde budou pracovníci a dobrovolníci Diakonie Most. Rádi bychom pozvali veřejnost, aby nás podpořila a pomohla dětem z chudých rodin získat potřebné školní pomůcky. 

Dárci mohou v obchodě nakoupit podle seznamu doporučených předmětů nebo vybrat cokoli z označeného regálu, a po zaplacení věci odevzdat dobrovolníkům. V termínu 31. 8. – 8. 9. 2024 také mohou dárci školní pomůcky nosit do kterékoliv prodejny T-Mobile. Tato sbírka nám pomáhá zajistit, že děti budou mít vše potřebné pro úspěšný start do nového školního roku. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru