Kostel v Dubí. Foto zdroj: www.krusnohori.cz
Most

Dubí – Dnes, tedy ve čtvrtek 29. srpna od 20 hodin zazní v Dubí skladby barokních i současných skladatelů z Teplicka. V "benátském" novogotickém kostele Neposkvrněného početí Panny Marie se setkají čeští a němečtí rodáci z regionu.

Koncert podpoří mimo jiné myšlenku znovupropojení Freibergu, Mostu a Teplic po železnici. 

Hudební setkání slavnostně společně zahájí kníže Hieronymus von Clary-Aldringen se starostou města Dubí Jiřím Kašparem. 

Zazní zde skladby oseckého cisterciáka P. Jakoba Trautzla (1749-1834), teplického starosty Josepha Wolframa (1789-1839) a jejich novodobých obdivovatelů a hudebních následovníků z Teplicka – Jana Zástěry, Matouše Pavlise a Ahmada Hammada (Trautzlova umělecká společnost - soubor Collegium hortense). Posluchači se dozví také řadu zajímavosti z hudební historie Osecka a Teplicka. Díky podpoře Fondu malých projektů Euroregionu Krušnohoří je vstup zdarma. 

Akce se zúčastní rovněž hosté ze saských obcí v okolí Freiberské dráhy, kteří podporují myšlenku znovupropojení trojúhelníku měst Freiberg-Most-Teplice. Historické železniční spojení bylo přerušeno v květnu 1945 a dosud se jej nepodařilo obnovit. Akce je součástí Roku Moldavské/Freiberské dráhy, kterým si 20 českých a saských města obcí od června 2024 do května 2025 připomíná 140. výročí této přeshraniční železnice.

Akci organizuje Teplický spolek ve spolupráci se svým německým protějškem – Teplitz- Schönau Freundeskreis e.V. z Mnichova (München) – a Městem Dubí. 

Na organizaci akce se podílí též tým mezinárodního projektu „Železnice spojuje! / Die Eisenbahn verbindet!“ (Interreg), jehož nositeli jsou Oblastní muzeum a galerie v Mostě, p. o., Welterbe Montanregion Erzgebirge e. V. a Montanregion Krušné hory – Erzgebirge, o.p.s.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru