Kudlanka nábožná tak, jak ji zachytila Iveta Havlůjová.
Most

Mostecko, Lounsko – Letos je oteplování klimatu skutečně cítit i na severu Čech. Jen zavzpomínejte... kdo si pamatuje takto vydařené léto? Díky teplému počasí se do zdejší lokality rozšiřují i živočichové, kteří ještě v minulých letech byly vídány třeba na jižní Moravě. Mezi ně patří kudlanka nábožná. 

V posledních několika letech hlásili lidé její výskyt na teplých stepích na kopcích Českého středohoří. A daří se jí tam i nadále, na Písečném vrchu ji vyfotil Jan Macháček.

Teď se s ní můžete setkat přímo i v Mostě. Fotografie poslala například Iveta Havlůjová: „Vlétla mi oknem do místnosti v SHD, pustila jsem ji ven na Resslu."

Je štěstí ji zahlédnout. Díky zelenému zbarvení těla ji lze v trávě velmi snadno přehlédnout. Maskování jim pomáhá i v lovu kořisti, kterou chytají do svých dlouhých předních nohou – říká se jim loupeživé končetiny. Kudlanky okamžitě po lapení kořisti ji zaživa sežerou.

Kudlanka je u veřejnosti známá hlavně sexuálním kanibalstvím –  samička po páření sežere samečka. Děje se tak hlavně v době nedostatku potravy. Kudlanka nábožná je výjimečná tím, že jako jediný druh kudlanek dokáže, aniž by hnula tělem, otočit hlavu o 360 stupňů.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru