Ve volební místnosti probíhalo vše bez konfliktů. O referendum byl značný zájem. Foto: jip
Most

Braňany – První školní den bylo v Braňanech rušno nejen dopoledne, kdy se do školních lavic vrátili žáci, ale i odpoledne. Konalo se zde místní referendum, v němž se lidé mohli vyjádřit k otázce otevření kamenolomu na Červeném vrchu. To je žhavým tématem v obci od jara. Po sečtení hlasů je jasno. Výsledky referenda jsou závazné a vedení obce se jimi musí řídit.

„Chceme tu žít v hezkém prostředí, obávám se prašnosti i hluku, takže jsme byli hned rozhodnutí, jak budeme hlasovat. Nechceme kamenolom. Určitě by náš názor neovlivnila ani případná nabídka na zaměstnání od těžařů," vyjádřila zcela jasně svůj názor Karolína Hajzlerová, která bydlí v Braňanech v bytovkách.

V Braňanech mohlo přijít hlasovat z 1200 obyvatel 990 lidí. Do volební místnosti jich přišlo 470. To je téměř polovina voličů. Hned 87,44 % hlasujících se jasně vyjádřilo proti otevření kamenolomu. Patnáct hlasujících lístek buď nevyplnilo, nebo vyplnilo nesprávným způsobem, a jejich hlas tak nebyl započítán. Pouze 15 lidí těžbu na Červeném vrchu podpořilo. Řeč čísel je jasná, podle zákona je pro obec referendum závazné. 

Otázka zněla takto: „Má obec Braňany při výkonu své samostatné působnosti využít všech zákonných prostředků (zejména z titulu schvalování územního plánu, účastníka správních řízení a vlastníka pozemků), aby zabránila těžbě kamene v oblasti Braňany-Červený vrch?

Pro nezaujaté pozorovatele kauzy by mohlo být překvapivé, že se na oficiální stránce obce na sociálních sítích neobjevila ani zmínka o referendu. Na oficiálním webu je od 29. srpna oznámení o počtu a sídle volebních okrsků. Že se jedná o informaci o referendu, se čtenář dozví až po otevření dokumentu. Výsledky referenda byly zveřejněny na webu obce neprodleně.

Vedení obce se netajilo tím, že se jim záměr těžařů líbí. Obci by povolení těžby generovalo příjem po řadu následujících let. Těžaři při veřejném záměru slibovali, že přes obec by žádná těžká doprava nejezdila, využívaly by se obslužné komunikace v dolu Bílina, které se využívají již při stávající těžbě uhlí. Slibovali také protihluková opatření. Lidé jim však vyčítali, že to slibovali i při rozšíření lomu Bílina a například o vysázené stromy, které měly být přírodní hradbou, se vůbec nestarají a nechali je uschnout. Více o veřejném projednání záměru o otevření kamenolomu jsme psali ZDE.

Lidi, kteří mají k Červenému vrchu nejblíže domy, ani jejich blízké, přesvědčit nedokázali. „Hned jsem měl jasno, jak budu volit. Vždyť kousek od toho kopce bydlí lidé, mají tam domy. Nevím tedy, proč by se jen pár metrů od nich mělo těžit a ty domy jim poničit," vyjádřil se Tomáš Kytka.

Poznámka na závěr: Aby bylo referendum platné, musí podle zákona přijít hlasovat alespoň 35 procent oprávněných osob zapsaných v seznamech voličů. Aby bylo rozhodnutí v místním referendu pro obec závazné, musí pro něj hlasovat nadpoloviční většina těch, kteří se referenda účastnili a zároveň musí jít o nejméně 25 procent osob zapsaných v seznamech voličů.

Podle volební komise probíhalo celé referendum v poklidu.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru