Ilustrační foto: redakce
Most

Ústecký kraj – Série anonymních výhružek školám a mateřinkám pokračuje i ve čtvrtek. Tentokrát přišla z jiného účtu a na konkrétní školy. Anonym dorazil téměř pěti stovkám zařízení v Česku.  Nyní dostaly školy pokyn, až před polednem pro jistotu všichni opustí. S ohledem na krásné počasí školy přistupují k výuce venku, vyučování neruší. Po kontrole prostor se budou moci všichni vrátit.

„Přes 490 škol dnes opět obdrželo výhružný mail, stejně tak školy na Slovensku. Modus operandi je velmi podobný tomu z předešlých dní a ačkoliv se nejedná o stejnou e-mailovou adresu, tak ale propojenost mezi účty dle našich informací existuje. Hrozbu nelze podcenit a budeme postupovat naprosto identicky, jako v minulých dnech. Stále platí, že nechceme zasahovat do chodu škol, protože relevantnost výhružky považujeme za velmi nízkou," uvedla dopoledne Policie ČR na sociální síti X.

Výhružný e-mail dorazil například do základní školy v Horním Jiřetíně. Policisté dorazili okamžitě na místo, všechny prostory prohlédli a nic nenašli, výuka tak mohla bez omezení začít. „Poslední vyučovací hodina, kdy dle doporučení policie máme budovu opustit, se na pokyn paní ředitelky uskuteční venku," potvrdila zástupkyně ZŠ Horní Jiřetín.

Většina škol rozeslala informaci rodičům přes komunikační skupiny. Taktéž povětšinou volí pobyt venku, kdo z rodičů má možnost a chce, může si dítě vyzvednout. „Děkujeme za pochopení, situace je nepříjemná pro všechny zúčastněné, nicméně nemůžeme výhružky i s ohledem na doporučení Policie a MŠMT brát na lehkou váhu. S pracovníkem policie jsme nyní obešli kompletně budovu, nic podezřelého jsme nenašli. Prosím vás také, a to po celý rok, o důsledné zavírání dveří, a nevpouštění nikoho při vašem příchodu či odchodu do budovy či prostoru školní zahrady," informovala a apelovala na obezřetnost rodičů ředitelka ZŠ a MŠ Jeřabinka Zuzana Štěpánová.

Klasickou evakuaci dopoledne zažili například žáci 4. ZŠ Jirkov. „Postupovali jsme dle pokynů policie a městské policie. Po evakuaci školy jsme s policisty celý prostor prohlédli, aniž bychom něco podezřelého našli. Děti se pak mohly vrátit do školy a pokračovat ve výuce. Myslím, že pro ně to bylo zpestření výuky, jako klasická cvičná evakuace. S ohledem na sílu sociálních sítí jsou nervózní spíše rodiče, které se snažíme uklidnit, že je vše v pořádku," podotkl ředitel školy Martin Reihs.

„I v Ústeckém kraji aktuálně prověřujeme výhrůžný e-mail, který byl adresován místním školám a ve kterém pisatel institucím oznamuje, že jsou zaminované. Se zástupci škol intenzivně komunikujeme a přijali jsme příslušná opatření, v rámci kterých chceme do běžného chodu zasahovat co nejméně. Zároveň chceme ujistit veřejnost, že nemáme žádné konkrétní informace vedoucí k tomu, že by měl být někdo ohrožen. Jakmile zjistíme bližší okolnosti, budeme veřejnost informovat. Z dosud zjištěných skutečností se nám však pokračující výhrůžka nejeví jako relevantní, i přes to ji nebereme na lehkou váhu a všemi oznámeními se zabýváme," dodal na závěr policejní mluvčí Kamil Marek.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru