Deštník, nezbytná výbava pro následující dny. Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko – O Anettě/Borisovi (to je ta tlaková níže, která spoustě Středoevropanům znepříjemní život) už toho bylo řečeno hodně, takže pojďme rovnou k věci.

Kolik litrů vody (1 l = 1 mm) naprší v našem kraji?

Pátek třináctého: 10 až 45 mm. Nejméně na západě (okres Chomutov, Louny...), nejvíce na východě (okres Děčín, Litoměřice...). Srážkové pásmo dorazí mezi sedmou až devátou ranní, nejintenzivnější asi bude v podvečerních a večerních hodinách.

Sobota čtrnáctého: Přibližně 10 mm. A to v noci a ráno, hlavně v noci, pak už dešťové kapky po zbytek dne neuvidíme.

Neděle patnáctého: 10 až 50 mm. I v tomto případě nejspíše bude nemalý rozdíl mezi západem (okresem Chomutov, Louny...) a východem (okresem Děčín, Litoměřice...). A podobně jako na konci pracovního týdne s dešťovými kapkami počítejme od (pozdního) rána až do půlnoci.

Pondělí šestnáctého: Posledních pár milimetrů – mezi půlnocí a cca druhou, třetí hodinou, případně potom ještě v odpoledních ojedinělých přeháňkách.

Dále v českém vnitrozemí, v první řadě na Moravě a ve Slezsku, modely očekávají 100 až 300 mm, na západě Slovenska a v Rakousku 150 až 350 mm. O moc lépe na tom není ani okrajová (příhraniční) část Bavorska, nemalá část Slovinska a Chorvatska.

Nezvykle teplé vody Středozemního moře dodají tlakové níži Anett/Boris velké množství energie, kterou Anett/Boris využije právě k produkci dešťových kapek, ve vysokých nadmořských výškách i sněhových vloček. Nezvykle teplé vody Středozemního moře však mohou podnítit vznik významných tlakových níží i v zimních měsících – při vhodných teplotách by přinesly tuny sněhu... Počasí má vlastní pravidla a zákony, stát se může cokoliv.

Na závěr ještě teploty:

13. září: Minimální kolem 10 až 6 °C, maximální okolo 6 až 10 °C.

14. září: Minimální kolem 9 až 5 °C, maximální okolo 9 až 13 °C.

15. září: Minimální kolem 10 až 6 °C, maximální okolo 10 až 14 °C.

16. září: Minimální kolem 12 až 8 °C, maximální okolo 12 až 16 °C.

Ve druhé polovině příštího týdne se možná vrátí letní teploty (na severu Německa i Polska to vypadá na 26 až 28 °C), avšak nepředbíhejme.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru